Samlagets baksida vid oskyddat sex

Nu blev det tydligen tid att bruka lite allvar, i ett för övrigt väldigt långt inlägg för att vara jag. Men för allvarets skull bjuder jag på det.

Då vi skriver mycket om sex, det är lite vårat kännetecken, så skriver vi även om relationer mellan man och kvinna. En sak jag nu börjat tänka mer på inom relationer och sex är förekomsten av könssjukdomar. I en fast relation brukar sådant i regel inte förekomma, jag brukar exempelvis testa mig med jämna mellanrum, alla prover som är möjliga att ta. När jag var singel testade jag mig i regel var 6:e månad. Nu när jag däremot ingår i en fast relation sedan drygt två år, har jag testat mig en gång. Anledningen till att jag testar mig trots en sexuell relation med en och samma människa är att om min partner skulle smitta mig med en könssjukdom skulle jag ha facit på hand och kunna gå tillbaka i registret, från när var jag helt grön och alltså underlätta detta med skyldigheten enligt smittskyddslagen och bara ange min partner som möjlig smittokälla. Vilket i sin tur skulle göra mig fly förbannad i och med att det då skulle innebära att han varit otrogen.

En nära vän till mig fick i dagarna reda på att han bar på en könssjukdom, kondylom, då han uppsökte läkare för sterilisering och läkaren upptäcker vårtor på hans penis. Min vän befinner sig i en fast relation och flickvännen blir såklart helt förstörd. Han hade inte besvärats av vårtorna och alltså inte uppsökt läkare för det tidigare, vårtorna ska ha uppkommit innan relationen påbörjades och alltså har han inte fått dem utav henne, han hävdar dessutom att han inte varit otrogen.
Jag funderar på hur det ska kännas att vara mannen i det läget, skammen han borde känna, men samtidigt ilskan hon (enligt mig) har all rätt att känna. Hon funderar på att lämna honom, vilket för mig kan kännas lite överilat då han som han själv säger inte har gjort något fel. Men jag förstår samtidigt hennes känsla av äckel och utsatthet. I en ny relation, hur ska hon då göra? Använda kondom i flera år och hoppas på det bästa? Berätta för den nya partnern och de kanske smittas båda två? Det enklaste i ekvationen borde vara att hon stannar i relationen med min vän då de trots allt älskar varann och enligt RFSU (och många andra sidor med information i ämnet) behöver man i det läget inte börja använda skydd. Jag känner mig lite kluven i frågan då jag anser att man aldrig ska nöja sig med det näst bästa (även om jag själv gjort det i många år) och man ska aldrig hamna i bekvämlighet som innebär obehag.
Vad hade ni gjort om ni var hon/han?

För att fördjupa mig lite i ämnet (som för mig är livsviktigt) så gick jag in på RFSU´s hemsida. Läste om könssjukdomar och rotade lite i frågelådan.
Detta kom fram, det är inte samtliga könssjukdomar men det är en början.

Flatlöss: En lus som är ca 2-3 mm som lägger ägg vid hårrötterna. Överförs via sexuellt umgänge och nära kroppskontakt.
Flatlössen suger blod, vilket irriterar huden och orsakar klåda. De trivs bäst i könsbehåring men också i håret under armarna, på bålen och i ögonfransarna.
En läkare eller barnmorska kan lätt avgöra om du har flatlöss genom att leta efter ägg.
Botemedel är parasitdödande medel, mot klådan finns kortisonkräm.

Kondylom – HPV: Långsamt växande hårda knottror i underlivet, vårtor. Du kan också bli smittad med viruset utan att det utvecklas synliga vårtor men ändå föra smittan vidare. Det tar minst en månader från det att du blivit smittad tills du får vårtor. Ibland dyker vårtor upp först efter flera år. Vissa som har kondylom får klåda, sprickor och blödningar i underlivet. Alla knottror behöver inte vara kondylom.
Kondylomviruset kan inte odlas i laboratorier och därför kan man inte säga vem som bär på virus eller inte. De stora typiska vårtorna är lätta att se och diagnostisera. Om de är små eller har ett annorlunda utseende behövs mikroskopisk analys av en vårta.
Det går ännu inte att behandla bort kondylomviruset men det går att behandla vårtorna. Kondylominfektionen läker ut av sig själv efter några år, men det går inte att säga när du inte längre är smittsam.
Om du är partner till en person som har kondylom och ni har haft sex utan kondom måste du utgå ifrån att du själv har virus och kan föra smittan vidare. Om du har en fast relation och inte har använt kondom tidigare behöver du inte börja skydda dig.Har du inte haft vårtor på 8 månader så kan du anse dig själv som frisk.
Det finns flera typer av kondylomvirus. Den typ som ger vårtor ger inte upphov till cellförändringar. Vissa andra typer kan ge upphov till cellförändringar på livmodertappen. Cellförändringar kan i sällsynta fall långsamt utvecklas till cancer. Det tar många år. Men cellförändringar kan botas.
Man kan vaccinera sig mot vissa typer av HPV-virus och därmed också minska risken för livmoderhalscancer och kondylon (som orsakas av två typer av HPV-virus). Bäst skyddseffekt får vaccinet på personer som ännu inte utsatts för HPV-smitta, det vill säga på den som ännu inte har haft sin sexualdebut.

Könssjukdomar som regleras av smittskyddslagen.

Gonorré: Det svider när du kissar, det kommer en flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen, det gör ont i halsen.
Symtomen brukar komma mellan några dagar och en vecka efter smittotillfället. Du kan också vara smittad utan att du har några symtom alls.
En barnmorska eller läkare tar prov från urinröret och livmodertappen, ibland även från svalget och ändtarmen. En provtagning visar om du är smittad tidigast två dagar efter att du haft sex.
För att bli frisk ska du ta antibiotika. Behandlingsresultatet måste kontrolleras av en läkare en eller flera gånger.
Hos kvinnan kan en obehandlad gonorré orsaka äggledarinflammation, som i sin tur kan leda till kroniska buksmärtor, sterilitet och utomkvedshavandeskap. Hos män kan sjukdomen ge bitestikelsinflammation eller prostatainflammation. Gonorréinfektion kan hos både kvinnor och män orsaka ögoninflammation, ledbesvär och blodförgiftning.

Hepatit B: Du mår illa, du har minskad aptit, du är trött, din hud kliar, din hud och dina ögonvitor gulfärgas (”gulsot”). För en del personer blir infektionen långvarig (kronisk infektion). Symtomen kan komma veckor eller månader efter det att du blivit smittad.
En läkare tar ett blodprov som visar om du bär på infektionen eller inte.Om du har en fast partner ska hon eller han undersökas. Om din partner inte är smittad kan hon eller han vaccineras för vissa typer av hepatitvirus. Dina tidigare partners ska också kontaktas.

Klamydia: Det svider när du kissar, det kommer en flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen. Symtomen kommer ofta 1-2 veckor efter smittotillfället men kan också komma först flera månader senare. Observera att det är mycket vanligt att klamydia inte ger några symtom. Du kan alltså ha infektionen utan några symtom alls, men ändå vara smittsam.
För att ta reda på om du är smittad får du lämna urinprov eller också tar en barnmorska eller läkare prov från urinröret, urin, livmodertappen och ibland ändtarmen. Provtagningen kan ge utslag tidigast en vecka efter att du haft sex (gäller även oralsex!).
För att bli frisk ska du ta antibiotika. Den läkare som ansvarar för din behandling ger dig också särskilda förhållningsregler om när du får ha sex igen.
Om du är kvinna kan obehandlad klamydia leda till äggledarinflammation. Äggledarna kan skadas så svårt att du blir steril eller att risken för utomkvedshavandeskap ökar. Om du är man kan obehandlad klamydia leda till bitestikelinflammation eller prostatainflammation, vilket kan orsaka en nedsatt förmåga att bli förälder. Klamydiainfektion kan hos både män och kvinnor orsaka ögoninflammation och ledbesvär.

HIV/Aids: Svullna lymfkörtlar, svampinfektioner i munslemhinnan, bältros, kraftig viktminskning, hosta, besvärlig diarré, kraftig nattsvettning, svår trötthet. Om du har smittas med hiv har du sällan några besvär alls under flera år.  Ett blodprov visar om du är smittad tidigast fyra – tolv veckor efter smittotillfället.
Idag finns det många olika registrerade läkemedel mot hiv, därmed har möjligheterna att bromsa sjukdomsutvecklingen ökat betydligt.

Det är inte så vanligt med smittöverföring vid oralsex, men det förekommer. Gonorré, klamydia och hiv kan överföras via slemhinnekontakt, infekterad sperma och slidsekret. / RFSU´s frågelåda.

Jag är en av de flickor som under åren knullat runt som en kanin, först för bekräftelsen och sedan för att jag helt enkelt bara älskar sex!
Trots detta har jag självklart varit noga, jag har använt kondom och aldrig fått en könssjukdom. Det konstiga är att tack vare mitt leverne är detta något jag kan vara stolt över.
I min förra relation var min partner otrogen och kom hem med klamydia (då var jag faktiskt glad att jag för en gångs skull i mitt liv sexvägrat!), en sjukdom som trots att den botades på en gång påverkar honom än idag då han av den fick reaktiv artrit som återkommer periodvis och han då får kortisonsprutor i ryggslutet.

Bättre att testa en gång för mycket än en gång för lite helt enkelt. Det är bra att kunna gå tillbaka, speciellt om man har många sexpartners och även för skydd för oavsett hur mycket man litar på sin partner kan vad som helst hända…
Jag rekommenderar till fullo att använda kondom, även om inte ens det är skydd till 100%, så ger det ett bra mycket bättre skydd än inget alls och en bra sexualupplysning, en komplett sådan i den mån det går, är vitalt att få under uppväxten.
Som en äldre vis person sa till mig en gång: ”Ett glas vatten är det bästa skyddet. Inte före, inte efter, utan istället för.”
Då jag älskar sex kan jag aldrig tänka mig att leva utan, men könssjukdomar kan jag absolut leva utan!

Läs även dessa inlägg:

5 tankar kring ”Samlagets baksida vid oskyddat sex

 1. Mumin

  jag är gift med en karl som knullat som en kanin men skyddat sig men själv har jag sällan skyddat mig med mera än p-piller. Har dock tagit prover och visat mig ”fri” från sjukdomar(turligt nog)… Min karl har dock varit med prostituerade och det fick mig att känna konstigheter(vilket vi inte tasr upp nu) utan att han varit smittad…(Han har innan vi mötts varit med dem i landet han kommer ifrån, det är även lagit där..) Så använd kondom om du har en tillfällig förbindelse, och om du vill ha en länge så gå och testa er båda 😀

  Svara
 2. sheila Inläggsförfattare

  Det är nackdelen med kondylom, du kan inte veta om du bär på smittan om du inte har vårtor och bär du på smittan så gör du det ett par år. Det blir väldigt många kondomer för både henne och honom.. Vilket visserligen inte är så dumt, men i ett fast förhållande vill ju alla människor att det ska kännas tryggt, även från sådana saker.

  Svara
 3. Mumin

  ja självklart.Man borde alltid gå och testa sig om man är i ett nytt ”längre” förhållande…. 😀

  Svara
 4. sheila Inläggsförfattare

  Jag tycker mitt sätt att hantera kontrollen av sådana problem är toppen, gå med jämna mellanrum och testa, oavsett. 🙂 Det kollar ju iallafall mot allt, utom kondylom. Vilket är skrämmande i min mening, var tionde svensk går omkring med smittan utan att veta om det och man kan inte kontrollera med cellprov eller blodprov. Absurt och framför allt väldigt oroande.

  Svara

Skriv en kommentar!