Män som rakar armhålorna

Häromdagen satt jag och zappade på TVn. Jag hamnade i nåt hemskt program på VH1 som jag tror hette ”Rock of love” med Brett Michaels. Programmet var ännu ett sånt där hemskt para-ihop-människor-program som Bachelor eller liknande, med lite milt musikaliska twistar samt att det var just Brett Michaels som var huvudpersonen.

Jag zappade vidare men en liten del av min hjärna försökte minnas vilket band Brett blivit känd via. Wikipedia gav svaret (Poison) samt gav mig nedanstående bild vilket fick mitt huvud att börja mala.

bretmichaels
(Klicka för fullstor)

Om jag inte misstar mig så har Brett rakade armhålor. Det här är en trend som blivit lite mer spridd de senaste åren. Jag vill minnas att den första mannen jag såg som gjorde detta var David Beckham. Det uppstod en hel del diskussion kring det i media, eftersom han är en sån ikon inom trendsättande. Hälften oroade sig för att tonåringar skulle börja med det här, resten tyckte att det inte spelade nån roll. Jag själv var högst ointresserad av ämnet.

Men nu är ämnet tillbaka. Män som rakar sig under armhålorna, bra eller anus?

Håret på kroppen fyller ju funktioner. Håret på könsorganen är t.ex. till för att leda bort smuts och minska friktion. Åtminstone enligt de flesta forskare och kunniga människor. Jag skulle tro att håret under armarna är till för liknande funktion, speciellt vad gäller att minska friktion. Det diskuteras också att håret under armarna är till för att sprida de halv-mytiska feromonerna som lockar det motsatta könet – men mig veterligen har ingen än så länge kunnat bevisa att såna feromoner ens existerar. Rätta mig om jag har fel där.

Sen kommer man till den åtskilligt mer snåriga funderingen kring varför människor överhuvudtaget – oavsett kön – rakar sig under armhålorna: Den sociala och samhälleliga aspekten.

Varför började vi alls raka oss under armhålorna, och när började vi vara så rädda för håret på våran egen kropp? Nu kanske jag låter lite neo-hippie, men håret är naturligt. Vi är naturliga. Det finns en enorm industri kring att ta bort håret från kroppen, en miljardindustri som i princip lever på att vi fortsätter köpa produkter för hårborttagning. Jag själv är en pytteliten del i denna industri då jag föredrar att raka mina kinder med någorlunda jämna mellanrum, men det finns många som är en betydligt större del av det hjulet – människor som köper massor med olika medel för att ta bort hår och hålla det borta. Är man som jag lite cyniskt lagd så är det ju uppenbart att denna mångmiljard-industri vill att vi fortsätter köpa deras produkter, och fortsätter oroa oss över vårat kroppshår.

Om trenden fortsätter kanske vi till sist avlägsnar allt vårat hår på kroppen, även det på huvudet? Kanske i framtiden går det inte att skilja oss från skyltdockorna i affärerna?

42-18053395

Läs även dessa inlägg:

10 tankar kring ”Män som rakar armhålorna

 1. Norrländska(fd M)

  När jag var fjortis och började raka mig på diverse ställen var det fortfarande inte så vanligt att tjejer var det. Ingen i min klass var rakad tex, under armarna rakade förstås alla sig men inte könen.
  Jag har alltid tyckt om att vara slätrakad, och så länge jag kan minnas har jag gjort det. Från början för att jag tyckte att det var lite porrigt och nu för att det är en vana, ibland låter jag allt växa ut men det slutar alltid med att jag är helt renrakad överallt ändå.
  Jag tycker att det är osexigt med väldigt mycket behåring, framförallt på tjejer. Men det är inget jag hänger upp mig på egentligen, mera att jag föredrar en slät fitta eller pung framför en hårig. Älskar jag någon så har det absolut ingen betydelse om de är håriga eller inte, det är ju liksom inte det som avgör ifall jag tänder på dem.
  Tycker att samhället är ganska vridet när det gäller detta. Människor går runt och tror att dom är äckliga för att dom inte är slätrakade osv. Absurda ideal har vi över lag men när det kommer till tjejers behåring är det nästan så att det är löjligt.
  Nu blev det sådär långt igen… Ska ge mig nu. 😛

  Svara
 2. Smojo

  Rakningen är upp till var och en tycker jag. Jag vill dock ha en karl med hårig bringa, håriga armar och ben. Ansade kukhår och under armarna får det gärna vara hårigt om man inte har stora problem med svettlukt pga håret, då kanske man kan klippa lite men INTE raka bort det!

  Själv rakar jag nog alldeles för mkt..

  Tack för inlägget 😉 Det värmer 😀

  Svara
 3. E

  Hmm…
  Är nog lite kluven… jag HADE nog höjt på ögonbrynet om min man hade rakat sig under armarna..men..å andra sidan e det rätt snyggt 🙂
  Hår på mage,bröst och armar/ben e helt okej… där nere- nej tack.
  Armhålor… hmmm… får fundera på den ett tag 😀

  Svara
 4. Devil

  Jag tycker karlar ska ha hår på diverse ställen, visst kan de få vara renrakat runt könet, men under armarna får de vara.
  Själv så vill jag vara renrakat tycker inte alls om en massa hår.

  Tack så mycke för kommentaren 🙂
  Finns många som tror att min kropp är fejk.

  Tycker bilderna du lägger upp är otroligt fina 🙂

  Svara
 5. Maja

  Jag tycker att håret luktar illa. Och så tycker jag att det ser fruktansvärt ut, särskilt på mig, eftersom jag har tjockt och mörkt hår, vilket är kalas på huvudet, men inte så kul under armarna. Jag tycker killar ska vara lite håriga. Det känns manligt… men en ansad pung är ju alltid trevligare än en oansad.

  Svara
 6. Pauline

  Jag vet inte om jag tycker att det är någonting att hänga upp sig på, men jag tycker också att det är trevligt att du reflekterar över sådana saker som andra sällan reflekterar över!

  Angående ämnet i sig så tycker inte jag att det verkar vara ett problem att folk rakar sig på diverse ställen. Det ger inga negativa konsekvenser, och gör det det är det ju inte värre än att man får sluta raka sig, eller raka sig på ett annorlunda sätt.
  Hårborttagning är bara en sak i raden av saker vi utsätter våra kroppar för i ett estetiskt syfte. Tänk på hårfärgning, solarier, smink, massor av kemikalier vi friserar vårt hår med, etc.

  Det låter nästan som att du tycker att det är en skandal att männen också har börjat raka sig under armarna. Varför? Kvinnor gör det, varför inte män?

  Svara
 7. Ett Underverk

  Jag avskyr hår…Visst fine du får ha hår var du vill men jag rör dig inte sexuellt eller annars om jag vet om att du har hår typ under armarna. Jag tycker att håret kring könsorganet ska vara ansat, inte nödvändigtvis jättekort men i alla fall ansat…under armarna ska det inte exsistera och jag är skeptisk till killar i långt hår. Jag föredrar att hålla mitt eget hår kort överallt…

  Alla är olika och kör sitt race men med håriga grejjer kommer man inte under mitt täcke =)

  Svara

Skriv en kommentar!