Snygg och vacker utan att det är sexuellt?

En fråga uppenbarade sig tidigare idag. En fundering kring det här med attraktion och skönhet.

Kan man tycka att någon är snygg, att någon är vacker, att någon har en fin kropp – utan att det är sex inblandat någonstans alls och utan att man säger det för att eventuellt få ligga med personen man säger det till?

Det korta svaret är: nej, det kan man inte.

Men när jag säger det så säger jag det inte som en cynisk betraktelse att det enda människor egentligen vill är att knulla, och att vi är oförmögna att uppskatta en annan människas kropp som en rent estetisk upplevelse utan någon vilja att sätta på eller bli påsatt.

För det är klart att sex alltid är inblandat nånstans. Sex är en stor del av människor liv, en stor del av våran grundläggande natur. Utan sex skulle vi inte existera, och sex är en stor drivkraft. Det är en del av våran fysiska såväl som psykologiska existens. Vi kan inte förneka det.

Men behöver vi anta att varje gång man säger en komplimang om någon att det görs enbart som en mekanism för att få sex? Nej, det tycker jag inte vi behöver, och jag tycker inte vi ska göra det.

Människor är komplicerade varelser. Det är nåt som jag upprepar ofta. Det som gör oss komplicerade är att vi inte kan klassificeras eller delas upp i prydliga små lådor. Allt vi gör, säger, tycker eller tänker påverkas av allt annat vi är. Vi är summan av våran existens, och vi kan inte agera på något vis utan att något annat på nåt vis färgar eller påverkar den handlingen. Sen i vilken grad den färgar eller påverkar handlingen eller ens existensen av tanken på handlingen, ja det är det som inte går att mäta. Det är det som gör oss till individer då varje individ har olika mängder av inflytande mellan alla olika delarna som man består av.

Kan jag säga att någon har en snygg kropp utan att mena det på ett sexuellt sätt? Nej. För sexualiteten är det som styr vad jag finner attraktivt hos en annan människa, så om man hårddrar det är det omöjligt för mig att överhuvudtaget yttra en enda åsikt om en annan människa utan att sex är inblandat. Jag är en människa, inte en robot.

Men det som gör det komplicerat är att jag faktiskt kan det. För jag styrs inte av min sexualitet. Jag kan säga att någon är snygg, eller har en snygg kropp utan att jag egentligen menar det som mer än att det jag säger är resultatet av att jag blir tilltalad av det.

För vad är egentligen attraktion? Och var går gränsen mellan att tycka att t.ex. en tavla eller ett musikstycke är tilltalande och en naken kropp? Är det just för att den nakna kroppen är så sexualiserad att vi tror att den inte går att uppskatta på ett rent estetiskt plan?

Det är en svår tanke.

Jag tror personligen att vi behöver slappna av kring sånt här. Förstå att bara för att människor ju faktiskt är såpass sexuella varelser som vi är betyder det ändå inte nödvändigtvis att det är det som är den dominanta drivkraften bakom varje handling, tanke eller yttring. Att istället för att bli avskräckt bli smickrad.

Knepigt.

Läs även dessa inlägg:

5 reaktion på “Snygg och vacker utan att det är sexuellt?

 1. Sanna

  Antar att du menar det motsatta könet nu, med detta resonemang. För jag kan beundra en fin kvinnokropp eller tycka en annan tjej är vacker utan att vilja ligga med henne. Jag är ju hetro och inte speciellt intresserad av att experimentera med andra tjejer- det har aldrig lockat och jag har ändå haft möjligheten nångång om jag velat. Sex med en annan kvinna är inte min grej bara- däremot som sagt, har jag en väldigt klar åsikt om vad jag tycker är snyggt och vackert på en kvinna. Eller menar du att det i förlängningen också har med sex att göra på nåt sätt?

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Jag menar det om någon som man teoretiskt kan vara attraherad till. Sen vad den attraktionen är beror på vad man attraheras till och vilken läggning man har.

  Överhuvudtaget måste jag erkänna att jag är inte helt säker på vilken poäng jag vill göra med just den här tanken – om jag ens vill göra någon poäng.

  Jag tror det enda jag ville komma fram till är att man kan tycka en människa är vacker och attraktiv OCH vara attraherad till den på ett sexuellt plan SAMTIDIGT som man tycker en människa är vacker och sexig UTAN att vara attraherad på ett sexuellt plan.

  Superknepigt!

  Svara
 3. Juliette

  Håller med dig om det sista där, men tycker inte det är ett dugg knepigt för vi attraheras av så mycket mer än ett vackert utseende; röst, rörelse, ögonkast, ord..karisma är oerhört attraherande på mig och har ju inte med vackert utseende av göra. Samtidigt kan jag njuta av vackra armar, fina ansiktsdrag osv utan att det handlar det minsta om sex.
  Funderar vidare..

  Svara
 4. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Sophie: Nej, jag har varit in där nån gång och jag känner att den typen av bloggar respresenterar allt som jag ogillar: Åsikten att ytan är viktigare än innehållet, den hejdlösa kommersialismen samt en homogenisering av kvinnan som ideal och komponent.

  Jag tycker ytterst illa om såna bloggar.

  Svara

Skriv en kommentar!