Sexualupplysning

Idag tänker jag tackla två ämnen från de svar som gavs när jag efterlyste läsarämnen. Dels tänkte jag filosofera en del om sexualupplysning, och dels tänkte jag ta upp det här med myter inom sex. Jag satt och funderade lite och insåg att de båda är nämligen besläktade.

När jag gick i skolan fick vi faktiskt fortfarande riktig sexualupplysning. Eller, jag säger riktig för helt ärligt undrar jag om sexualupplysningen som vi fick fortfarande finns kvar med tanke på hur många myter man hör hos yngre människor idag.

I mitt fall bestod den av två episoder. Dels i mellanstadiet när vi hade en temavecka om kroppen. Vi gled över det här med fortplantning och sex lite allmänt, då det såklart ingick i kroppens funktioner. Jag minns att vi gjorde väldigt fina pärmar i ämnet, och en sida vigdes åt konceptet med sex och fortplantning. Det var ingenting speciellt, utan jag tror de flesta betraktade det som nåt som ingick i kroppen. Givetvis med en del fniss, och barnsligare bitar av klassen fnissade åtskilligt högre åt det. Det var ju trots allt den tiden i ens liv då man får hår på snoppen och upptäcker att tjejerna börjat odla bröst.

Men överhuvudtaget är mina minnen därifrån ytterst dimmiga, precis som med de flesta av mina minnen från den åldern eller tidigare.

Den andra episoden fick jag i åttan. Då hade vi riktig sexualupplysning. Det här var riktigt spännande tyckte jag, och som jag minns det fick vi en rätt bra upplysning. Våran (lite excentriska) skolsköterska kom förbi och förklarade könssjukdomar, kondomer, graviditet och annat som hörde till den rent medicinska biten. Sedan hade vi lite sexualpolitisk inriktning, vi läste porrtidningar och diskuterade desamma. Pratade om könsroller. Såna saker.

Ungefär i samma era kom min far in i mitt rum en kväll och frågade om han behövde prata om sex med mig. Jag minns att jag funderade på det en stund, och svarade att jag nog förstod hur det hela funkade. Han nickade och tyckte att om jag hade frågor så skulle jag inte vara rädd att ställa dem. Hellre för mycket frågor än för lite. Jag minns inte om jag nånsin ställde en fråga till honom om sex, faktiskt.

För så här är det. Jag är uppvuxen i en familj som jag aldrig upplevde mörkade sex. Överhuvudtaget tror jag de flesta skulle klassat min familj som ganska liberal på det viset. Vi var inte rädda för nakenhet. Många gånger hände det att morsan och farsan sprang runt halvnakna om morgnarna, eller gick direkt från duschen i blotta mässingen. Oftast berodde det på att de glömt ta med sig rena kläder, men ingen brydde sig. Vi badade ofta bastu ihop, hela familjen. Ingen tänkte på nakenheten, det var naturligt. Det här tror jag på nåt sätt förlängde sig till just sex, för jag förstod ganska tidigt hur sex funkade och att pojkar och flickor funkade olika.

Rent logiskt MÅSTE jag ju nån gång ha pratat sex med mina föräldrar, men jag kan inte minnas det.

Men det leder mig till hur jag tror sexualupplysning måste ske. Under de senaste åren har jag format åsikten att det i första hand är föräldrarnas ansvar att lära sina barn om sex, när det blir aktuellt. När detta blir är såklart individuellt eftersom alla mognar i olika takt, men jag tror att det är viktigt att föräldrarna tar tag i det. Jag har tidigare nämnt att jag ger mitt stöd till åsikten att man inte kan börja för tidigt egentligen, och den står jag fast vid. Visst, man behöver inte dyka in och direkt börja prata trekanter och analsex med sin sexåring, men jag tror att som förälder är det extremt viktigt att man inte undviker ämnet.

Undviker man ämnet blir det nog bara tokigt. Unga människor är nyfikna, och om de inte får lära sig av sina föräldrar vad de vill veta kommer de att vända sig till nån annan. I min generation hade detta varit porrtidningar. I dagens generation blir det nåt som på en och samma gång är både bättre och åtskilliga gånger sämre: Internet.

Internet är underbart, men om man söker efter sex är det första man får hundratusentals siter som säljer porr. Porr är inte en bra metod för att lära unga om hur sex funkar. Tvärtom tror jag att porr är en fantastiskt dålig metod om någon (oavsett ålder) vill lära sig om sex. Åtminstone den dussin-porr som syns på 95% av Internet idag. Den porren lär man sig bara dumheter av.

Vilket för mig till del två av mitt raljerande här. Myter. Inget annat ämne (förutom möjligen religion) har så många myter och sägner bland okunniga människor som just sex. En del myter är bara komiska, andra är bara felaktiga och en del myter är rent människofientliga.

Ett exempel på en komisk myt var en barndomsvän till mig som i våran tidiga pubertet hade upptäckt det här med ejakulation. Vi satt båda och diskuterade hur våran sats blev till barn egentligen. Han hävdade bestämt att man sprutade satsen i en flickas navel, och så rann den in där och blev till ett barn. Helt uppenbart! Barn växer i magen, det finns ett hål på magen, fixat och klart! Jag köpte inte riktigt det här, visserligen var det innan vi börjat lära oss om sex i tidigare nämnd episod men det lät bara konstigt i mina öron. Varför hade i såna fall pojkar också navlar? Men han var helt säker på sin sak, för han hade hört det från någon som hört det från någon som hade en bror som kunde sånt här.

Många myter cirklar kring det här med kuken också. Min favoritmyt är att avståndet mellan tummen och pekfingret är exakt densamma som storleken på handägarens kuk. Eller att stora fötter betyder stor kuk. Jag har också hört den om att stora händer betyder stor kuk. Eller att stora örsnibbar betyder stor kuk. Osv osv. Det finns hur många som helst. De flesta är bara felaktiga och alla är lite komiska om man tänker efter.

Det finns många farliga myter också. Tyvärr kan jag inte direkt komma på någon eftersom när jag hör såna sorteras de mentalt under ”skräp” hos mig och bränns i min mentala masugn – men en jag minns att jag hört är att kvinnor inte kan få orgasm.

Vad sägs om att ni delar med er av alla konstiga myter ni har hört? Jag tror vi alla skulle finna det underhållande och lite upplysande att höra dessa myter.

Det är sånt här som vi behöver en fungerande sexualupplysning till. Att ta bort alla myter, alla vanföreställningar, allt medeltida nonsens som samhället och religionen uppfunnit och lagt på oss under hundratals år. Jag tycker att alla föräldrar ska ta sitt ansvar, prata med sina barn om sex och se till att deras avkomma växer upp och blir en människa som har en bra bild av sex, inte någon snedvriden eller ofullständig bild. Sekundärt tycker jag också att skolan har ett ansvar, även om det blir i första hand för att se till att alla människor har åtminstone ett hum om hur det går till när man knullar.

Jag blir mörkrädd när jag läser om hur religiösa grupper i USA demonterar den pyttelilla sexualupplysning som finns där. Hur man predikar avhållsamhet och viftar med biblar så fort sex kommer upp på tapeten. Hur man lämnar sina barn i ett mörker vad gäller sex, och sen förfasas över alla tonårsgraviditeter. Hur föräldrar vägrar att ge preventivmedel till sina barn, och sedan får ett bryt när deras lilla snöflinga kommer hem och är på smällen.

Låt inte vårat land bli så!

Läs även dessa inlägg:

4 reaktion på “Sexualupplysning

 1. Anna

  MYTER: killar vill alltid ha sex, ska alltid ha lust och kan alltid få stånd. Tjejer behöver tonvis av förspel, men gillar egentligen inte det där med att ha sex ändå, det är därför de så sällan kommer vid penetrering. Tjejer vill och kan alltid fortsätta efter orgasm så att killen kan komma, det är bara killen som kan behöva vila direkt efteråt. Tjejer har inte flytningar, är hon det minsta våt i trosan är det för att hon är redo för att ligga och är hon faktiskt sexuellt fuktig så innebär det i princip att det bara är att köra. Könsorgan är hårlösa, trånga respektive grova, och luktar alltid gott eller ingenting. Bögar har alltid anala samlag och alltid en dominant partner och en undergiven. Lesbiska tjejer är av naturen manhaftiga. Har din partner inte lika mycket lust att ligga med dig är denne inte intresserad längre. PMS gör kvinnor orealistiska och rättfärdigar därmed att de inte behöver tas på allvar. Mens omöjliggör sex. Kondom gör att killen inte kan få orgasm. OSV OSV. Borde kanske sluta innan jag skrivit ett helt eget inlägg i kommentaren 😛

  Svara
 2. Erik

  ”Kondom gör att killen inte kan få orgasm.”
  Vill bara poängtera att kondom definitivt minskar känsligheten, om det sedan är bra eller dåligt varierar från person till person. Men som sagt, de flesta har nog ändå inga problem att få orgasm ändå.

  Svara
 3. jeoma

  En myt som gör mig väldigt arg är hela spektaklet med mödomshinnan! Att det sägs att en kvinna inte är oskuld om hon inte har en hinna (som egentligen inte ens finns!) Att kvinnor till och med väljer att operera sig för att deras blivande man inte ska misstänka att det inte är oskulder. Helt sjukt.

  Svara
 4. Total Satisfaction

  Väldigt bra skrivet! Två myter jag stöter på ibland är att hiv ej överförs från fitta till kuk, eller att den som sätter på (analt) inte riskerar att få hiv. Det finns många myter kring just könssjukdomar och hiv.

  Svara

Skriv en kommentar!