Könssjukdomar

Idag var det dags för mig att tackla ett till läsarämne. Jag har städdag idag, men behöver ta lite paus från snabeldraken då ljudet ger mig huvudvärk. Istället sitter jag här och skriver samt lyssnar på Weeping Willows underbart melankoliska debutplatta.

Först tänkte jag skriva om det här med storleken på kuken. Underverket hade föreslagit det, och det är som alltid ett intressant ämne. Men efter ca 1½ sekund insåg jag att jag redan tacklat ämnet, och är fortfarande nöjd med det jag skrev i början av Januari. Det enda jag egentligen vill haka på där är att alla tycker olika – det är inget fel att föredra stora kukar – det enda som stör mig med en sån preferens är när man ignorerar en persons alla övriga kvalitéer och enbart bedömer honom efter storleken på kuken. Sånt beteende anser jag bara är dumt.

Men i övrigt är kukfrågan i första hand en fråga om subjektiv åsikt. Glöm bara inte bort att i bjärt kontrast till många rådande myter kan man vara en ypperlig älskare även om man är genomsnittligt utrustad, lika väl som att man kan vara en riktigt usel älskare även om man har en falukorv mellan benen.

Därför hoppade jag vidare till ett ämne som Johanna föreslog. Det här med könssjukdomar och ansvaret däromkring. Sexualpolitik är ett ämne jag inte så ofta berör här, då jag oftast anser att det finns för många infallsvinklar och varianter för att kunna komma fram till nånting definitivt. Visserligen kan man sällan komma fram till nåt definitivt när det kommer till sex, men sexualpolitiska ämnen är definitivt extra snåriga.

Sex är en stor frihet och ett stort ansvar. Det finns många otrevliga och oönskade konsekvenser av ett oansvarigt sexliv. Den vanligaste konsekvensen är att någon blir gravid, och även om det är relativt hanterligt (och ofta önskvärt) tillstånd är det ändå en ansvarsfråga.

En ännu större ansvarsfråga är könssjukdomar. Läkevetenskapen har känt till könssjukdomar i hundratals år, man klassificerade t.ex. syfilis redan på 1500-talet. Visserligen förstod man inte vad som orsakade den, men man förstod att den överfördes via sex. Sedan dess har man upptäckt och klassificerat många fler könssjukdomar, varav HIV/AIDS rent generellt uppfattas som den farligaste då den inte går att bota och i en stor majoritet av fallen har dödlig utgång.

(En liten parentes: Det är intressant hur många myter som florerar kring könssjukdomar. När den först började härja på bred front under 80-talet var man övertygad om att enbart homosexuella män kunde drabbas av den. Det är sånt här som utbildning och upplysning måste komma till rätta med)

Johanna ställer den hypotetiska frågan om det borde vara klassat som brottsligt att ha sex, utan skydd, om man har HIV, och utan att informera personen man har sex med om det.

Jag har funderat på den frågan sedan jag först läste hennes kommentar, och jag vet faktiskt inte vad som är det bästa svaret på det. Efter många funderingar känner jag att jag lite motvilligt måste luta mig mot att det skulle kunna klasssas som brottsligt, speciellt om bäraren är medveten om sin sjukdom men medvetet tiger om den. Det här är ett lite motvilligt svar, men det känns som att det kanske är det rättvisaste svaret. En långt mer intressant (och även den snårig) fråga är dock – vad skulle det ha för straffskala?

Idag vet vi mer om HIV än nånsin tidigare, och i många fall kan man hålla sjukdomen under kontroll. Men i många fall kan man inte heller det, och då är utgången dödlig. Oavsett vilket har man blivit brännmärkt för resten av livet. Vad ska det finnas för straff för att ha förstört livet så grundligt för någon?

Jag vet faktiskt inte.

hiv2

Läs även dessa inlägg:

4 reaktion på “Könssjukdomar

 1. Total Satisfaction

  Visst går det under Smittskyddslagen, och man straffas enligt brottsbalken för till exempel grov misshandel eller försök till grov misshandel om man inte informerat sin partner – enligt informationsplikten. Korkat! Var och en har själv det fulla ansvaret men Smittskyddslagen kriminaliserar hiv. Det leder bara till en ökad stigmatisering av personer som lever med hiv.

  En liten kommentar är att hiv idag i sverige klassas som en kronisk infektion – och väldigt väldigt få (i princip ingen)dör till följd av hiv ni Sverige.

  Svara
 2. SwedishTeen

  Att smittskyddslagen kriminaliserar HIV vill inte jag hålla med om.
  Det är kriminellt att tiga om sin sjukdom och ändå knulla runt.

  Jag tycker ärligt talat lagen är bra som den är.
  Vet du om din sjukdom, ska du säga att du har den. Vare sig vad det än är.
  Här gäller inte längre rätten om att hålla saker för sig själv, när du vet att du kan smitta andra människor.

  Om jag hade knullat med någon som vet att hon/han har HIV och jag därmed blivit smittad, då har denne person även stämplat mig för livet. Solklart straffbart.

  Sen ska man självklart knulla med kondom. Man är väl inte korkad?

  Svara

Skriv en kommentar!