Kommunikationsförbättring

Trots att jag för det mesta tycker jag är relativt duktig på att kommunicera har de senaste dagarna här lärt mig att jag ändå inte kan så mycket som jag tror jag kan.

Kommunikationen i ett förhållande är skrämmande svår att upprätthålla. Speciellt om man som mig och min flickvän båda är lite osäkra, lite brända och lite rädda. Det här har redan orsakat en del elände, och jag funderar på hur jag ska kunna göra för att få det att bli bättre.

Ni förstår, jag är en tänkare. En grubblare. Jag tenderar att observera världen utifrån mitt eget skal, och tenderar ofta att sluta mig inåt i mina egna tankar. Det här gör mig svår att komma nära, speciellt när man är ett par. Det gör också att jag är sämre än andra på att uppfatta och tolka vad min partner försöker säga.

Att kommunicera som par är nyckeln till ett fungerande förhållande. Det är iaf vad jag tror. När man slutar kommunicera kan förhållandet fortfarande fungera, men det blir som en zombie – nånting som rör på sig, ser ut att fungera men det finns ingen själ inuti. Det blir en konstrukt.

Jag har som sagt alltid tyckt att jag är bra på att kommunicera, att lyssna, att säga vad jag tycker och tänker. Men som sagt, jag inser nu att jag kanske inte är det i den utsträckningen som jag trott. Jag undrar hur jag ska kunna ändra mig så att saker funkar.

Andra brister med mig som person och individ får man att återigen börja ifrågasätta det traditionella monogama förhållandet. En cynisk del av mig tycker dock att jag är väldigt snabb att börja tänka på sånt som ett slags ursäkt för mina egna brister, och det som är mindre trevligt är att jag vet att den delen faktiskt har lite rätt. Det är såklart inte hela saken, men jag är en lat person och gillar att hitta ursäkter som passar ihop med vad jag inte kan prestera. Det här har jag varit duktig på hela livet, och det är nåt som jag tyvärr fortsätter att vara duktig på även om jag försöker bättra mig.

En sak är dock säker – oavsett vilken typ av förhållande man har kräver det att man kan kommunicera. Kommunikation är något jag måste bli bättre på, för kommunikation innebär ju att båda pratar och förstår varandra.

Framtiden får utvisa.

Läs även dessa inlägg:

3 reaktion på “Kommunikationsförbättring

 1. M

  Dina betraktelser är ju helt korrekta, om än problematiska för dig att klura ut. Kommunikation är A och O i en relation, med risk för att servera färska moralkakor ur ugnen. ;]

  Det viktigaste är att man iallafall kan se det själv, och det gör du. Där är du redan halvvägs att lösa ”mysteriet”. Att kommunicera innebär ju att även kunna ”känna” in andra människor och deras beteénden, och det är en konst vill jag lova.

  Man lär ju så länge man lever och man blir aldrig fulländad. Du vill ju lära dig, du vill fixa till saker och det är det som spelar mest roll. Vill man inte förändras så händer det heller inget. Många gör sådana finjusteringar för en annan persons skull, men det fungerar inte om man inte innerst inne inte är mottaglig. Ta bort ditt fokus innifrån och dela med dig till andra, då kommer det att läsa sig tror jag. (Som också varit mer än en grubblare förr 😉

  Kram!

  Svara
 2. Erik

  En sjukt bra bok som går lite hand i hand med det du skriver är ”Leadership and Self Deception: Getting Out of the Box”.

  Titeln är orätvist tråkig men jag kan skarpt rekomendera den. Grundbudskapet är att människan alltid vill rättfärdiga sina handlingar även om vi innerst inne tycker att vi gjort fel. Det leder till att vi ljuger för oss själva vilket aldrig är bra.

  Den här boken är lite av en guide för att komma ifrån den negativa spiralen av självbedrägeri.

  http://www.amazon.com/gp/product/1576751740/ref=s9_sdps_c2_s1_p14_i1?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=05M36AHA3A7CYZ3DNKA9&pf_rd_t=101&pf_rd_p=470938631&pf_rd_i=507846

  Svara

Skriv en kommentar!