Är jag polyamorös?

Jag stod för en liten stund sedan i duschen och som alltid har jag väldigt bra tankar när jag står där och tvättar mig. Det är lite som meditation att duscha – händerna gör sitt och huvudet flyger fritt. Jag brukar få samma effekt när jag cyklar längre sträckor. Autopiloten tar över och man frigörs att tänka på saker.

Det finns många definitioner av att vara poly. Jag brukar oftast definiera den som kapaciteten för att älska flera samtidigt, och att vara i ett ”förhållande” med flera samtidigt. Såna här begrepp tror jag dock förlorar mycket av sin innebörd när man är poly, men det är begreppen som vi blivit utrustade med så det är närmaste bästa beskrivning.

Jag insåg dock i duschen att kanske är min definition av att vara poly lite för snäv och antagande. Kanske är det helt enkelt så att jag iom mitt godkännande av en älskare åt min flickvän plötsligt har tagit steget och inlett inte bara mig utan även henne i en poly-relation?

Ju mer jag tänkte på detta alltmedan tvålen tvättade mig ren och Apotekets apoliva-schampo masserade min hårbotten, desto mer insåg jag att det nog är så ändå.

För om det är nåt som jag lärt mig som vuxen så är det att det finns INGENTING som har en tydligt markerad gräns – speciellt inte när känslor är inblandat. När jag var ung och dum (läs: tidiga tonåren och upp till 15-16 års ålder) hade jag pga oerfarenhet och en idealiserad bild presenterad via skönlitteratur uppfattningen att förhållanden var antingen-eller. Att det var lite som att skriva på ett kontrakt. Man satte sig ner, förhandlade fram villkoren, skrev på papper, skakade hand och poff – man var i ett förhållande.

Sedan dess har jag ju lärt mig att så är det inte alls. Tvärtom. Man sitter där, och en morgon vänder man sig om och frågar sin partner ”Du, är vi ihop nu?” och efter en fundersam blick och en stunds eftertänksam tystnad får man svaret att ”jag tror vi är det”, varpå man känner sig lite nöjt tillfreds en stund innan livet återgår till sitt vanliga tempo.

Nu när jag tänker efter tror jag att det absolut enda som är av-eller-på när det kommer till förhållanden är om man gifter sig. Ena minuten är man inte gift, sen poff är man gift. Men mina åsikter om att giftermål är en artificiell konstrukt är relativt välkända, och därför är det rätt logiskt att det blir en av-eller-på grej av det. Just iom dess artificiella natur.

Så därför tänkte jag vidare på det här och försökte inse om jag blivit poly utan att ens märka det själv, och efter en stunds funderande kände jag att, ja, det kanske är så.

Är det poly att låta sin flickvän ha en älskare, som hon kan ha en djup och meningsfull relation med, där hon kan dela närhet, ömhet och sex med en annan karl? Om det är det, då verkar det som att jag är poly. Indirekt, än så länge. Men icke desto mindre verkar det så.

Det blir en spännande framtid.

Läs även dessa inlägg:

8 reaktion på “Är jag polyamorös?

 1. Lilla hjärtat

  Kanske det vore bra att gå och prata med något profs om det här, om dina funderingar osv.

  Mvh Lilla hjärtat

  Svara
 2. Ett litet underverk

  Jag tycker det är intressanta funderingar. Vi får diskutera det hela någon gång.

  Svara
 3. emmy

  måste du ha en etikett på hur du vill ha ditt kärleks-och sexliv? Kan du inte bara göra som du vill och så får folk kalla det vad de vill? :). Jag tycker ofta det är svårt att definiera sådant som bara har med känslor att göra. Det är ju så olika!

  emmy’s senaste inlägg..jag, en enkel match eller?

  Svara
 4. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Emmy: Ja, det där har jag funderat en hel del på nu under dagen efter att jag skrev det här inlägget. Jag förvånades själv över min villighet att etikettera mitt kärleksliv när jag egentligen tycker väldigt illa om etiketter.

  Det blir ett framtida blogginlägg tror jag 🙂

  Svara
 5. emmy

  det är svårt det där. Vissa vill så gärna identifiera sig med sin sexuella läggning… jag vägrar kalla mig bi bara för jag knullar med tjejer (inte nu när jag har min kille), men jag kallar mig å andra sidan inte hetero heller. Jag är jag. Det räcker! Hehe..

  emmy’s senaste inlägg..helgmys

  Svara
 6. Mumin

  Snälla Klumpe ge sjutton i att sätta en etikett på ditt kärleksliv som emmy säger. Hon har ju så rätt!!

  Dessutom är du ju min stora inspiration till mitt (nu)stora sexliv. Sen jag träffade på denna blogg har jag börjat se på porr på ett sexigt sett (det började med flickorna som hade ett par orgasmer ihop…bara dom två). Sen följde jag dina länkar till gratis porrfilm vilket fick mig att se på porr för min egen vinning mer än bara ett sexigt förspel(= första onaniorgasmen ever)…
  Jag kan väl ändå inte vara den enda som vunnit på din blogg?

  Svara
 7. Juliette

  Jag kan förstå att du vill ha klart för dig vart du står i frågan,sätta etikett om man ska kalla det så..kanske är det viktigt att göra klart för sig inför kommande möten,attraktioner osv och att man vet vad den man möter behöver informeras om..och viktigt för dig och tjejens relation för att undvika misstag och missförstånd. Att vara eller inte vara..att dela eller inte dela..och hur mycket…funderingarna är många..:-S

  Svara

Skriv en kommentar!