Storm i ett vattenglas

Jag läser i Västerbottenskuriren om hur en debatt kring bastu-etikett har blossat upp. Debatten rör huruvida man ska få eller inte få ha badkläder på sig i bastun på badhuset. Artikeln är lite tunn, men läs gärna debattsidan, den är betydligt mer underhållande och lite skrämmande.

Personligen förstår jag inte varför det är en så stor grej att vara naken i bastun. Jag tycker det är en självklarhet att man är det – av flertalet orsaker. Först och främst tycker jag enormt illa om klordoften som biter sig fast i en efter att man badat i en bassäng, och att då dra in den via badkläder in i bastun känns enormt oartigt. Vidare tycker jag att det är ohygieniskt att stänga in könsorganen i värme på det där viset. Sen så vet man aldrig vad som finns i människors badkläder – som någon på debattsidan påpekade verkar det ju numera bli standard också att badare har underkläder på sig under badkläderna. Det om något känns ju som upplagt för att förvandla bastun till en enda stor bacillhärd.

Sist men definitivt inte minst förstår jag inte varför man måste skyla sig hela tiden – speciellt inte bland människor av samma kön. Om man är lagd åt det blyga hållet kan man linda in sig med en handduk.

badbyxor_468-1

För varför är vi så rädda för våra nakna kroppar egentligen? Det här är ju nästan samma debatt som den debatten om huruvida det är okej att kvinnor badar topless på offentliga badhus. Är vi så rädda för våran egen kropp att vi hela tiden måste stänga in den i olika tygkreationer? Är vi så rädda för ”snuskgubbar” på offentliga badhus att vi måste sitta med badkläder på hela tiden?

Löjligt!

Om jag fick bestämma skulle det vara totalförbud på badkläder i bastun. Mest för att jag tycker det är en löjlig och föråldrad inställning att man ska hålla på och skyla sig hela tiden. Kanske också pga klorgas-argumentet, men jag vet ingenting om hur det funkar så det känns inte rättvist att jag ska vifta med det.

För man det vidare skulle jag avskaffa alla könsbestämda omklädningsrum. Eller badkläder överhuvudtaget.

Ah, man får väl drömma…

Läs även dessa inlägg:

7 reaktion på “Storm i ett vattenglas

 1. Mumin

  Här i finland har man ALDRIG badkläderna med sig in. Råkade ha dem i handen en gång och det blev ett jävla liv :P. Alla har istället en massa stjärtlappar att alltid ha i bastun…. =D

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Det tycker jag låter som ett åtskilligt bättre system. Hur funkar det egentligen? Har man sina egna eller lånar man av badhuset?

  Berätta gärna om hur offentligt bastubadande funkar i Finland!

  Svara
 3. Mumin

  Alltså de få gånger jag varit i bastun (med dagisbarnen eller vänner) så har man sin egen lilla lapp med. Typ en liten handduk som är rumplapp i bastun. Man har inte stora handdukar med sig nästan alls , förutom jag då. Dessutom har jag ofta badat både hel och halvnaken tillsammans med karlar i stora utomhusbadkar nu i vinter. Det ses inte alls som konstigt av vare sig män eller kvinnor. Sjävlklart finns det undantag men jag tycker man är mycket mera lättsam på detta i finland än i sverige.

  Svara
 4. Juliette

  Nej inga badkläder men ser inget hinder för ett badlakan om man så vill..man måste ju fortfarande respektera folks olikheter,faktum är ju ändå att nakenhet är ett känsligt område och på ett badhus är ju alla åldersgrupper mm representerade. Och blanda könen..nja inte som det ser ut idag..inte vill jag att min dotter kommer in i bastun och där sitter enbart tre medelålders nakna män. Man vet aldrig. Så tycker jag.

  Svara
 5. Sofia

  Självklart inga badkläder i bastun!
  En annan sak folk inte tänker på är att badkläder oftast inte är gjorda för att tåla den värme som är i bastun. De flesta har tvättråd 30 eller 40 grader, och hur ofta bastar man med så låg värme som 40 grader? Nej av med badkläderna, ta en handduk om man nu är blyg.

  Svara
 6. Tomas P

  Handduksmänniska (om jag inte är i min egna bastu eller bastar i gott sällskap, handduk endast i en ‘offentlig’ bastu) här! Men aldrig badkläder i bastun…

  Tomas P’s senaste inlägg..Bloggsearch…

  Svara

Skriv en kommentar!