När blir man sexuellt redo?

Det här är ett ganska politiskt inkorrekt ämne, men jag börjar undra när man egentligen är ”redo” att ha sex, och huruvida våra lagar och erfarenheter kring det egentligen stämmer.

Jag stod alldeles nyss i duschen, och som vanligt när jag duschar låter jag händerna sköta sitt och tankarna flyger runt som flugor kring en bit sockerkaka. Av nån anledning började jag tänka på bloggar som skrivs av människor under 18 års ålder, det finns några såna och jag följer en del. Johanna Sjödin och Louise är två av dem.

Så gled tankarna vidare på det här med sex och ålder, och frågan uppenbarade sig – när är man sexuellt redo? Vad gäller sex tycker jag att vi kanske har en väldigt svart-vit syn på mogenhet. Man är fullständigt sexuellt omogen fram tills POFF den dagen man fyller tillräckligt för att vara femton och är byxmyndig. Åtminstone har jag för mig att det är då man blir byxmyndig, rätta mig om jag har fel.

Men ändå hör man om massor med människor som inleder sin sexualitet långt innan den gränsmarkeringen. Att bli sexuellt aktiv vid 14, 13 eller t.o.m. yngre är inte ovanligt. Det yngsta jag har hört var en tjej som hade sex första gången när hon var 11. Det var länge sen vi pratade, men som jag minns det tyckte hon inte att det hade skadat henne det allra minsta, tvärtom.

Är det okej att ha sin sexdebut när man är elva år gammal? Jag undrar över det. Det är ett farligt ämne eftersom det öppnar upp för en pedofildebatt, och jag är aldrig för utnyttjande av barn. Aldrig!

Men å andra sidan är man redo att bli mamma när man är omkring 12. Jag minns inte så jättemycket från min biologi eller så, men jag har för mig att den kvinnliga kroppen kan bli gravid vid omkring 12 års ålder. Betyder det att man är redo att ha sex?

Jag tror den åldern är extremt flytande. Jag tror inte det finns någon tydlig gräns som man kan kliva över. Kanske är den begynnande sexualiteten en gråskala? Jag undrar ibland. Jag vet inte heller hur mycket den här åsikten har att göra med det här ämnet, men jag tänker inte undanhålla kunskapen om sex från mina barn, oavsett vilken ålder de börjar undra över hur barn blir till.

vad tycker ni? Är man redo att inleda sitt sexliv när man är såpass ung som elva år gammal? När är man tillräckligt ”mogen” för att ha sex? Bör vi sänka den legala åldern för byxmyndighet eller är den bra som den är, trots att det säkert finns massor med människor som ”bryter” mot den lagen?

Läs även dessa inlägg:

4 reaktion på “När blir man sexuellt redo?

 1. Sanna

  Spontant skulle jag ju säga att är man 11 år är man fortfarande ett barn och då har man inte sex… men det kanske också beror på vad du menar med sex- penetrerande eller bara utforskande av kön och vad som hetsar upp, det där förbjudna spännande som ”barn” gärna gör… om två 11-12 åringar utforskar varann och tycker att det är kul eller spännande, att titta och känna på varann- då kanske man inte ska döma för hårt eller skrika och ha sig och jag kan tycka att det här med byxmyndig 15-årsgräns är bra när vi snackar om att skydda 13 åriga tjejer från att utnyttjas för sex av 30-40 åriga gubbar som sitter och raggar på ungdoms-siterna. Däremot när ungdomarna är i samma ålder eller om det bara skiljer ett par år- då kan lagen bli lite absurd. När man börjar högstadiet dvs vid 13 års ålder, då börjar väl kanske sex också bli en större grej, man pratar mer om det och man blir mer uppmärksam på det. Hormonerna drar igång…Inte sagt att man har sex mer för det, men innan dess känns det som att man fortfarande är för mycket barn. Personligen var jag inte redo för sex vid 13 års ålder, men det är klart att man tänkte på det och funderade och undrade…

  Det är såklart väldigt individuellt när man är redo… och även om din vän inte tog skada att ha sex vid 11 års ålder så tror jag generellt sett att man inte är redo då… och varför ha så bråttom? Man har tiden på sig att uppleva det där också och med åren får man ju mognad och erfarenheter att bearbeta en sån upplevelse på rätt sätt också… det är fan inte alltid så lätt ens som vuxen att reagera rätt i alla sexsituationer, det kan lätt få proportioner som man inte hade tänkt sig eller förstått innan- så jag tycker inte man ska ha sex för tidigt, det finns ingen anledning…

  Svara
 2. Bella

  jag tror att lagen mer är till för att ”stoppa” pedofili än att säga att man inte får ha sex när man är yngre än 15. Börjar kroppen bli redo, och känner man sig själv redo är det väl helt okey att ha sex med en person man tycker om. Är man elva år och känner sig redo tycker jag väl även om det tar emot lite att det är okey om man har någon i ungefär samma ålder. dock tror jag inte att det är så många som är mentalt redo för ansvaret sex för med sig, jag tror inte man inser eller vet om de risker sex för med sig även om det är underbart att ha sex.

  Men jag tror fortfarande inte att någon kan säga att en person inte ska ha sex eftersom man själv bestämmer över sin kropp. Men förmig känns det som om det är lite väl ungt att ha sex som elva åring, kroppen är inte på långa vägar färdig utvecklad.

  Bella’s senaste inlägg..myshelg.

  Svara
 3. thewoodfairy

  Mentalt mogen brukar man inte vara egentligen försen runt tjugoårsåldern, plus minus ett par år. Men så hårt kan man ju inte dra gränserna, eftersom den naturliga nyfikenheten i yngre år också måste få sitt utlopp.

  Men att säga att en tolvåring är mentalt mogen för sex är nog helt uppåt väggarna, hur mycket kroppen än är redo för det. Man ska inte glömma att med sex kommer väldigt mycket mer som en tolvåring kanske inte är mogen för, varken att ta ställning till eller hantera.

  Jag håller med ovanstående dock att ”byxmogen” har mer med en lagstiftning om pedofili att göra, än annat.

  Svara
 4. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Innan jag fortsätter vill jag understryka att jag inte tycker att man SKA börja ha sex när man är 11 år gammal utan att jag mest funderar lite över våran syn på sexualitet när man är såpass ung.

  Jag tror att det är föräldrarnas ansvar att utbilda sina barn vad gäller sex, och OM de blir sexuellt aktiva i den åldern, att informera dem om riskerna och ansvaret av att vara det. Problemet är dock att sex är nånting som man ogärna pratar om i en familj, vilket jag tycker är fel sätt att hantera det. Jag tycker som tidigare nämnts att det egentligen inte finns nån för tidig ålder att börja prata om sex med sina barn (givetvis beroende på HUR man pratar om det) och att om en ung kvinna som är 11-13 på helt eget bevåg väljer att bli sexuellt aktiv så kanske det inte gör så mycket, förutsatt att hon förstår vad hon ger sig in på.

  Begreppet med ”mogen” är väldigt subjektivt, och det är ytterst sällan som någon känner sig ”mogen” inför sex innan de har haft sex.

  Men jag tror också att kärnan i hela min frågeställning är en fundering kring hur vi uppfattar våran egen sexualitet i den åldern, och hur mycket den färgas av rådande åsikter och lagar.

  Svara

Skriv en kommentar!