Hur du får mig att läsa din blogg

Som respons på mitt inlägg om hur man får mig att sluta läsa kommer här inlägget om hur man gör för att få mig att både börja läsa en blogg, samt behålla mitt intresse. Det här inlägget var fantastiskt mycket svårare att skriva för mig, för det är svårare att specificera vad som får mig att tycka om en blogg än vad som får mig att rynka på näsan.

* Var personlig. Det finns ingenting tråkigare än bloggar som skrivs alltför neutralt. Även om du skriver anonymt går det faktiskt alldeles utmärkt att ge din blogg en personlig känsla. Hitta din egen röst, skriv som dig själv. Som sagt, anonymitet betyder inte att du inte behöver vara opersonlig.

* Ha en bra bloggplattform. Jag tycker själv WordPress är extremt trevlig att handha, och den finns även i gratis-variant om du inte vill stå för eget webhotell. Dock ger en egen domän med egen blogg ett seriöst intryck och är nåt jag tar i åtanke när jag bedömer en bloggs meriter. Även plattformar som blogspot, blogg.se samt liknande är godkända.

* Jag är inte emot reklam, men försök behärska mängden och typen. Att som Metrobloggen ha tonvis med reklam på varje sida, det mesta dessutom Flash-reklam som blinkar och distraherar anser jag är under all kritik.

* Lägg upp hela inläggen i ditt RSS-flöde, och se till att ha ett sådant! En blogg utan RSS (eller liknande flödesteknik) är i min mening inte en blogg, och jag kommer omedelbart att styra min kosa vidare om sånt saknas.

* Försök att hela tiden utvecklas. Det finns ingenting tråkigare än en blogg som stagnerar. Försök hitta personliga infallsvinklar på ämnet du skriver om, och ta inte bara upp det som råkar vara trendigt för stunden. Känn dig för, hitta nåt som du bryr dig om.

* Om du skriver en sexblogg, försök att utveckla ditt tankesätt kring sex. Skriv om sånt som du undrar över, som berör dig, som du kanske funderar på eller har frågor kring. Undvik att skriva om samma saker hela tiden.

* Sist men inte minst, jag följer alla länkar som publiceras fasthakade i kommentarer som jag godkänner. Det är det bästa sättet att få mig att läsa din blogg – att skriva en vettig, intressant eller rolig kommentar, och ge länk till din blogg. Skriver du bara en sak i stil med ”läs min blogg” kommer jag dock att fullständigt ignorera länken, eller ännu värre, radera din kommentar som spam.

Läs även dessa inlägg:

8 reaktion på “Hur du får mig att läsa din blogg

 1. Viktoria

  Jag bloggar enbart för mig själv. Jag raggar inte nya läsare genom att kommentera onödiga saker i onödiga bloggar. Väljer att kommentara ett inlägg i en blogg som jag tycker är intressant och som får mig att vilja säga min mening. Jag har ca 20 läsare varje dag (de flesta är mina närmaste vänner) och trivs alldeles utmärkt med det! På så sätt kan jag skriva personliga saker utan att behöva oroa mig för att bli ett samtalsämne på ett café någonstans i Sverige!
  Hittade denna blogg när jag kikade kommentarerna till ett inlägg på Edens Lustgår´s blogg. Kommer fortsätta läsa! =)
  Kram Viktoria

  Viktoria’s senaste inlägg..Undergiven söker dominant!

  Svara
 2. M

  Äntligen kom det här inlägget jag längtat efter. 😉

  Jag håller med dig, anonymiteten utesluter inte det personliga. Sen är ju smaken som den kära rumpan-delad. Alla tilltalas vi av olika saker, och man kommer aldrig att tillfredställa alla.

  Det viktigaste är ju att man får ut det man själv vill få ut i första hand. Sen är det bara en bonus om folk uppskattar/håller med/ vill diskutera det som skrivs. 🙂

  M’s senaste inlägg..Wow.

  Svara
 3. Josefin

  Låter vettigt, tänker i liknande banor måste jag säga. Att man läser mer än ett inlägg i en blogg kräver ju en del.

  Svara
 4. Bella

  Hej hej 🙂
  jag är ju ganska ny inom bloggvärlden men har följt din blogg sen jag kom in i bloggandet 🙂
  dock funderar jag lite över det du skrev om RSS flöde och jag förstår inte riktigt vad det är?

  Väldigt intressant blogg! 😀

  Bella’s senaste inlägg..god kväll

  Svara
 5. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Mia: Nej, absolut inte. Jag var nog lite otydlig, men de flesta plattformar går alldeles utmärkt. Just nu har jag bara lite extra svårt för Metrobloggen, så om man har sin blogg där ska den vara VÄLDIGT bra för att jag ska följa den.

  Övriga: RSS (och tekniker som följer liknande princip, som Atom) är ett sätt att kunna ”prenumerera” på innehållet i en websida. Det är speciellt praktiskt med just bloggar, då får man alltid det senaste hemskickat till sig. Man kan prenumerera antingen med en speciell sorts program på datorn (en s.k. feedreader, flödesläsare) eller via hemsidor som erbjuder en sån tjänst, t.ex. Bloglovin.

  Läs mer om sånt på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/RSS

  Svara

Skriv en kommentar!