Håret på huvudet

För omkring en timme sen tröttnade jag på min skalle. Jag har varit i behov av ett frisörsbesök i mer än en månad nu, men det har alltid blivit uppskjutet pga en eller annan anledning. Så för en stund sen tröttnade jag fullständigt och tog helt enkelt min snagger och tog bort allt förutom 13 mm. Det ger mig lite av en rotborste-look, men jag anser att fördelarna med den här frisyren väger upp det.

Medan jag stod där och snaggade mig tänkte jag på det här med hår och manlighet. För hår är manligt. Riktiga karlar har en ordentlig rya-matta på bröstkorgen och lider inte av hårförlust på knoppen. Själv har jag inga som helst problem med det första – jag är ordentligt pälsbeklädd. Däremot så blir jag faktiskt lite mer tunnhårig för varje år som går. Vad det beror på vet jag inte riktigt, mest troligt är det en kombination av genetik, livsstil och kanske även lite mediciner. Jag bryr mig ytterst lite om detta; det självförtroende jag har sitter inte i nånting såpass ytligt som håret.

Samhället fostrar män med den subtila åsikten att riktiga män inte är tunnhåriga. Varje år spenderar vi i västvärlden ohyggliga summor med pengar på mer eller mindre fungerande kurer mot detta problem. Det räcker med att gå in på vilket apotek som helst och se hyllmeter med olika preparat som påstås åtgärda problemet. Tack och lov verkar reklamfilmerna om detsamma ha blivit bannlyst, men jag minns fortfarande hur man irriterande ofta såg nån snutt som antydde att man var en total fjant om man inte kunde odla en hästsvans på fem minuter. Krämer, kosttillskott och andra produkter som alla var på en skala av mer eller mindre hokus-pokus annonserades ut.

På andra sidan av spektrumet är att om man till sist passerad återvändsgränsen så kör man den kala looken. Man snaggar sig helt platt och sen rakar man huvudet. Man får den där hårda soldats-looken istället. Den är fullständigt tvärtom, men i de flesta fall precis lika manlig enligt vad jag kan förstå.

Mittemellan däremot är dåligt. Det är omanligt att se ut som George Costanza.

Sitter manligheten verkligen i håret? Jag tycker inte det. Jag tycker det är trams som olika företag har börjat tuta i oss för att vi ska bli osäkra och köpa dyra produkter.

Men å andra sidan tycker jag det om väldigt mycket i dagens samhälle…

Läs även dessa inlägg:

En reaktion på “Håret på huvudet

  1. Bumsan

    Sånt är tramsigt, manligheten sitter inte i håret! 🙂 Annars är det mys med päls, ansiktsbehåring är min personliga favorit hos män, jag tycker att det är fint med stubbet som många tycker ser så ovårdat ut hehe.

    Svara

Skriv en kommentar!