Är porr förnedrande för män?

Det pratas ofta om att porr är förnedrande för kvinnor. En av de äldsta käpphästarna hos många som (i min mening) felaktigt kallar sig för ”feminister” är just att porr i alla dess former borde förbjudas just pga att det är så förnedrande för kvinnor, och att porr i långa loppet leder till objektifieringen av kvinnor.

Jag kan hålla med om att det finns massor med porr som jag tycker är vansinnigt motbjudande, och som jag lätt skulle anta har sitt ursprung i en ganska misogynistisk inställning till kvinnor. Men samtidigt bör man komma ihåg att det faktiskt finns människor som älskar att jobba med porr, som inte tvingas till det eller som på nåt annat sätt blir objektifierad på ett sätt som hon inte tycker om. Jag är såpass liberal att jag tycker att alla ska ha rätt att välja sitt liv – oavsett vad det livet må innebära.

Så, därmed har jag etablerat att porr kan förnedra eller rent ut diskriminera mot kvinnor. Men hur blir det med män? Finns det porr som objektifierar och diskriminerar män? Som behandlar män lika illa som den behandlar kvinnor?

Det här är en hyfsat kontroversiell åsikt, men jag tror det finns massor med sån porr. Ta bilden nedanför exempelvis:

big12

Sånt här ser man överallt numera. Mannen har blivit reducerad till en kuk. Hans enda syssla är att knulla och att spruta. Dominansen i sån här porr är omvänd – det är mannen som existerar för att producera en sats och knulla. Hans övriga kvalitéer är helt ointressanta, på samma sätt som porr objektifierar kvinnan till en fitta och ett par bröst.

Är det här en tanke som har nåt slags förankring i verkligheten, eller är jag bara ute och cyklar? För det var min spontana tanke när jag såg bilden ovan – ”han är ju bara en kuk”. I många porrfilmer ser man knappt männens ansikten. De är utbytbara kukar. Så länge de är styva och kan spruta spelar det ingen roll vem de är.

Läs även dessa inlägg:

5 reaktion på “Är porr förnedrande för män?

 1. S

  Jag tycker att det mest mansförnedrande med porren är att mannen i 9,99 fall av 10 framställs som en totalt okänslig och ointressant idiot.
  ”Men snälla du, 9,99 män av 10 ÄR totalt okänsliga och ointressanta idioter”, kanske någon utbrister då.
  Jo, jo. Kanske det…

  S’s senaste inlägg..Dagens bild 2.0

  Svara
 2. Mia

  Klart att det är så!
  Jag skulle nog vilja dra det till att den mesta massproducerade, likartade porren är ganska objektifierande för både kvinnor och män. Om mainstream porren kunde se lite annorlunda ut, ha olika ideal, så kanske man inte skulle behöva leta bland kinky och fetish för att hitta kvinnor med buskar och former t.ex.

  Mia’s senaste inlägg..Blodet droppar, blodet droppar…

  Svara
 3. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Mia: det är väldigt trist att allt som inte innebär att ett gymtränat muskelberg mekaniskt sätter på en blond rakad barbie-klon innebär att det är en fetisch eller ”kinky” och att man måste kika i dessa kategorier.

  Svara
 4. Peter

  De flesta porrfilmer är gjorde ur en mans perspektiv. Jag tror att det därför snarare beror på att manliga betraktande inte vill se killens ansikte – detta kan förstöra inlevelseförmågan om att ”kuken” tillhör denne själv.

  Som på bilden ovan, det är lätt för alla manliga besökare att placera in sig själv i den mannens kropp. Svårare för majoriteten tjejer att placera in ansikte, ålder, bröst och kropp i de unga tjejernas.

  Svara

Skriv en kommentar!