Alla hjärtans dag

Idag är det den 14e februari. Det innebär att det är Alla Hjärtans Dag samt att man firar kärleken världen över. Det ges blommor och choklad och alla kommer ihåg den eller de personer som man älskar.

Rent generellt gillar jag den här dagen rätt bra. Kärlek är alltid en bra sak, och alltid ett bra tema. Det som stör mig lite dock är att varför behöver vi egentligen den här dagen? Vore det inte bättre om man helt enkelt gjorde fina saker i kärlekens namn oavsett om det var en speciell dag eller ej?

Jag kanske låter lite gnällig och cynisk när jag säger detta, men jag har alltid stört mig på att den här dagen har utvecklats till att nästan bli den enda dagen då man ska/får uttrycka sina känslor, och jag stör mig lite på den gryende kommersialiseringen av den här dagen. Det är ju ingen hemlighet att den moderna versionen av Alla Hjärtans Dag mer eller mindre uppfanns på 60-talet av choklad- och kort-tillverkarna, men på senare år har den börjat bli lite mer överdriven. Sedan i Tisdags exempelvis har det stått en gubbe i en chokladkocks-outfit (av den modell man ser i reklamerna, och som vi ska ledas till att tro att de har på sig när de gör chokladen) på min närmaste Coop Forum-butik och pratat choklad med alla vilsna människor som går förbi. Hur kommer det att se ut om tio år? Kommer det då att vara samma spektakel som inför jul?

Själv tycker jag att om man älskar någon – varför inte säga det när man känner det? Varför inte spontant ge någon blommor eller en present av inget som helst skäl annat än att man älskar den personen? Behövs det verkligen en speciell dag för det?

Missförstå mig inte, jag tycker det här är en rätt fin dag ändå. Men jag undrar över hur mycket ångest den skapar. Min tjej ringde mig för nån timme sen och vi gled in på ämnet lite. Hon lät stressad över att hon inte hittat på nåt idag, men jag tyckte att det inte gjorde nåt. Hon finns ju där även när det inte är den 14e Februari.

Jag undrar ibland också över hur mycket den här dagen har blivit en friköpsdag. Hur många sorgsna och kärlekslösa förhållanden där parterna inte bryr sig om varandra alls – tills det blir idag och de måste göra nåt. Då kan de köpa lite fantasilösa blommor eller choklad, och ge varandra. Sådär, då var det avklarat, nu har jag visat att jag älskar honom/henne och nu behöver jag bara göra pyttesmå saker resten av året.

Huga.

Nu ska jag försöka styra skutan till nåt mer positivt igen. Jag älskar många människor, på ett eller annat sätt. De flesta av dem vet inte om att jag skriver här, men jag vill ändå säga att jag älskar dem. Först och främst älskar jag min J, hon skiner ljus in i mitt mörker när jag behöver det, och det enda som är större än hennes skönhet är hennes hjärta. Jag älskar min co-blogger Sheila, hon är en av mina bästa vänner och en fruktansvärt vacker kvinna. Jag älskar mina vänner A, L, B och några till bokstäver. Ni är sköna. Don’t ever change.

Och ni andra där ute, se till att visa att ni älskar någon. Världen behöver mer kärlek!

allahjartansdagkort
(Ett lagom bisarrt e-kort jag hittade nånstans. Kändes som nåt jag skulle skickat på riktigt)

Läs även dessa inlägg:

4 reaktion på “Alla hjärtans dag

 1. Juliette

  Jag tror vi är många som inte har dom känslorna för denna dag som affärsmännen skulle önska…själv tar jag avstånd ifrån den och försöker överföra det på mina barn, det har jag inte dåligt samvete för, kärlek och omtanke ska visas varje dag och framförallt- det måste inte kosta pengar!

  Svara
 2. Louise

  Svar: Nu är jag ju singel, men det kan ju förklara en del. Han åt mycket kött och kryddstarkt och nästan ingen frukt 🙂
  Jag har förresten lagt till en länk till dig på min blogg 😉

  Louise’s senaste inlägg..Porrfilmer

  Svara
 3. M

  Så sant, så sant. Själv är alla dagar alla hjärtans för mig. 🙂 Jag är en sådan person som inte vill fastna vid kommersiella dagar, utan ser till att dom jag älskar vet det, oavsett vilken dag det är.

  Hoppas du har det fint!

  Svara

Skriv en kommentar!