Homoäktenskap

Jag känner rent allmänt att giftermålet som instans har spelat ut sin roll för länge sen. Frågar man mig vad jag tycker om giftermål säger jag nästan alltid att det är en lite småfin gammal ceremoni som inte har nåt konkret värde i ett modernt samhälle. Jag säger att när två människor älskar varandra, då räcker det mer än väl för att de ska få leva ihop. Giftermål är en fin ceremoni, men inget som jag känner är nödvändigt.

Eftersom jag dessutom är extremt religions-fientlig och ateist av födsel och ohejdad vana är jag väldigt starkt emot att man då gifter sig kyrkligt. Min åsikt om religion och kyrkor är (i korthet) att det är kättingar runt folkets kollektiva nacke, att det inte finns nån gud samt att kyrkan finns till för att kontrollera människor. Jag anser starkt att organiserad religion borde avskaffas enligt konstens alla regler.

Så, nu vet ni var jag står.

Därmed tänker jag säga att jag tycker det är bra att det verkar som om homosexuella kommer att få gifta sig precis som alla andra. Jag ogillar starkt när människor diskrimineras pga olika saker, vare sig det är hudfärg eller läggning. Om man är homosexuell och vill gifta sig i kyrkan precis som ett vanligt par – då tycker jag att man ska få göra det. Oavsett vad mina personliga åsikter är kring giftermål eller kyrka.

Men som vanligt börjar Kristdemokraterna gapa och skrika. Tack och lov är de inte riktigt lika bullriga som de religiösa nötterna i USA, men de börjar hinna ikapp.

Avslutningsvis måste jag dock säga att jag inte riktigt förstår mig på varför man som homosexuell skulle vilja gifta sig i en kyrka som alltid har fördömt den läggningen som onaturlig. Det är dock en knepigare fråga.

Läs även dessa inlägg:

6 reaktion på “Homoäktenskap

 1. Erik

  Problemet är mer det att man avskaffar valfriheten för de kristna organisationerna. Jag har absolut ingenting emot homosexuella men jag tycker ändå det känns fel när staten går in med pekpinnen. Det är som att dom skulle tvinga Nynazistisk Front att inkludera invandrare och homosexuella i organisationen.

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Ja, det förstås. Jag måste erkänna att jag inte riktigt tänkte så långt, och det är en giltig poäng. Det är en svår fråga med många vinklar.

  Grunden tycker jag ändå är återigen att om jag var homosexuell skulle jag nog inte vilja gifta mig i en kyrka/religion som fördömde min livsstil och min läggning. Men alla är ju olika.

  Svara
 3. Mia

  Kan inte annat än hålla med. För mig har det alltid varit en gåta varför man man skulle vilja bekänna sig till en religion som fördömer ens läggning. Men som sagt, det blir ju också fel när staten styr deras verksamhet. Kanske bättre att låta de religiösa samfunden husera som de vill så folk får se vad de verkligen står för… Om detta går att diskutera i evighet.

  Svara
 4. TinA

  Själv tänker jag att de homosexuella helt enkelt vill ha samma rättigheter som andra, vare sig det handlar om att gifta sig i kyrkan eller ens visa sig ute med sin partner. Tror inte detta betyder att alla kommer gifta sig nu bara för att de får det, utan mer att ”ja jag får åtminstone”. Rättigheten helt enkelt. 😉

  TinA’s senaste inlägg..Jag är snäll.

  Svara
 5. emmy

  fast giftemål är inte en fin liten tradition eller ceremoni. Det är inget annat än en juridisk förbindelse, egentligen. Som ju har väldigt väldigt många fördelar. Jämför med sambolagen till exempel… framförallt är den riktigt ”viktig” när det kommer till om man har barn. Om jag inte har barn och lever sedan 30 år tillbaka med min sambo och har ett gemensamt hushåll och hela baletten och han dör så ärver hans föräldrar precis exakt allt som är hans. Har vi köpt allt tillsammans ärver de alltså hälften… nu kan man ju hoppas att ens svärföräldrar inte skulle kräva ut sin del, men det är ju ingen självklarhet. Sen om man vill göra det juridiska till en trevlig och romantisk grej är ju ens ensak, men rent rättsligt så är det ju inget annat än just ett ”kontrakt”. Och självklart ska man få välja vem man vill skriva ”kontraktet” med…!

  emmy’s senaste inlägg..hårda stavar för känsliga fittor

  Svara
 6. emmy

  Erik: man kan ha en äktenskapslagstiftning i svensk lag men ändå låta religiösa samfund vägra viga två av samma kön. Kyrkan och staten är uppdelad. Det vore inga problem alls!

  emmy’s senaste inlägg..tros-tävling

  Svara

Skriv en kommentar!