Vi sörjer: Bettie Page (1923-2008)

Igår var det den 11e December 2008. Det var också dagen då Bettie Page dog. Bettie Page var en legendarisk pinup-flicka och i min mening en väldigt vacker, sexig och yppig kvinna.

Bettie blev ”upptäckt” 1950 när hon jobbade som sekreterare i New York. Hennes ohämmade och entusiastiska poserande gjorde henne väldigt populär med både fotografer såväl som beundrare av hennes fotografier. För de flesta är Bettie Page mest ihågkommen som den första riktiga bondage/BDSM-modellen.

Jag tänker inte skriva någon längre biografi här då jag är rätt kass på att skriva såna, jag rekommenderar ett besök till engelska Wikipedia för en mycket bättre sådan.

Överhuvudtaget anser jag att Bettie Page var en legend. Hon la sin karriär på hyllan i slutet av 50-talet, samtidigt som hon återfick sin kristna tro – men hon och hennes foton hade en långtgående effekt på erotiken under den andra hälften av 1900-talet. Även om jag personligen inte är lagd åt BDSM-hållet tycker jag det är fascinerande att se en kvinna på 50-talet posera och delta i sådant. Den eran var verkligen inte frigjord sexuellt, än mindre såpass att smisk och domination kunde anses som nåt annat än fullständigt sjukt.

Så, en tyst minut för Bettie Page – en erotisk ikon.

Några bilder:

Korrigering: Tog bort en bild som föreställde Dita von Teese. Hoppsan.

Läs även dessa inlägg:

3 reaktion på “Vi sörjer: Bettie Page (1923-2008)

 1. Z

  sötaste klumpesnusk… bilden längst upp till höger är ingen mindre än Dita von Teese. Som faktiskt ser/såg upp till bland andra Bettie. Med risk för att vara en besser-wisser, men ändå. Inget illa menat. 🙂
  Tack för en toppenblogg!
  Trevlig helg och lucia

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Hoppsan, det har du helt rätt i. Jag gjorde mitt bästa för att sålla bort bilder på Dita, men tydligen lyckades jag inte helt. Oops! 🙂

  Svara

Skriv en kommentar!