Preventivmedelskostnader

Jag kikade in på kommentarerna från förra inlägget och ”Sandra” undrade om det är rätt att begära att ens partner ska vara med och dela på kostnaderna för preventivmedel.

Är det rätt att ”begära” av ens partner (som man varit tillsammans med ett längre tag) att denne ska betala en del av kostnaden för preventivmedel?

Eftersom jag är så nyfiken vad andra tycker om denna fråga har jag den som en ”Dagensfråga-bara-just-idag”, jag hoppas ni har lust och tid att svara. 🙂

Kram

Jag tycker att man ska dela på kostnaderna beroende på vad det gäller. Om det är kondomer är kostnaden relativt hög i förhållande till p-piller och sådant. Förutsatt att man har sex ofta då.
Här har vi gjort så att jag betalar mina p-piller, det har hela tiden varit en självklarhet för mig då det ligger i mitt intresse att inte bli gravid igen. Hade jag varit i godkänd ålder hade jag ”klippt ledningarna” om man så säger. Men alltså är det mitt ansvar och min kostnad. Men då p-piller kan behöva kompletteras på annat sätt ibland, tex efter magsjuka, när man är dålig i magen eller när man äter penicillin, så använder vi kondomer som sambon står för.
I början när vi träffades och hade sex i snitt tre gånger / dag så stod han också för kondomerna.
Om man säger att vi sågs en vecka / gång, 1 gång i månaden, skulle det resultera i ca 21 knull (vi kan säga 20 st för enkelhetens skull). Vilket i sin tur betyder 20 kondomer och ett 20 pack Profil (som är ett av de vanligaste märkena) kostar 119:- på Kondomkungen.se, från vilken han beställde.
119:- / månad i kondomkostnader. Jag betalar ca 100:- för tre månader med mina p-piller.
Han betalade alltså ca 714:- i kondomer under halvåret vi träffades innan vi blev mer seriösa och jag började med mina p-piller.

kondomkoll

Sedan ska man inte glömma att p-piller också är bra för kvinnan i sig, inte bara som preventivmedel. Man kan kontrollera mensen och många får mindre PMS och mensvärk av dem. Så de är till snäppet mer fördel för kvinnan än för dem som par.

Nu vet jag inte utifrån det som skrevs huruvida det var p-piller det gällde, kondomer eller kanske p-stav?
En p-stav är ju relativt dyr, men det är en engångskostnad och bär sig väl i längden.

Så min åsikt är då som sagt att p-pillren står jag som kvinna för då det är i mitt intresse och eventuell komplettering står min sambo för. Vilket i slutänden jämnar ut sig.
Men sådant kan man göra upp om på förhand och har man gemensam ekonomi i hushållet står man automatiskt för hälften var, även preventivmedel.

Läs även dessa inlägg:

8 reaktion på “Preventivmedelskostnader

 1. Linka

  Tycker att man ska dela på kostnaden om man alltid använder samma preventivmedel…kondom eller kvinnliga preventivmedel. Tycker att det ligger i bådas intresse att man använder ett bra preventivmedel….spelar ju ingen roll att det är tjejen som kan bli gravid….killen hänger ju med på ett hörn om så vore fallet 😉

  I mitt fall är det mer komplicerat….har tre barn vill inte ha fler, har provat kopparspiral, höll på att förblöda….rann blod ur mig…har haft hormonspiral, jag var en av få som blödde + att jag blev väldigt låg.

  Provade p-stav….hade mens 3 veckor, mensfri 1 vecka i ett halvår- gav upp detta….men ett jäckligt bra preventivmedel då man inte blev så sugen på sex.

  Har bu låg dos p-piller Yasmine och har blivit grymt skör i slemhinnorna. I januari ska jag in till läkare för att konsultera om jag kan få en sterilisering betald av landstinget då jag haft sådanna problem med preventivmedel. Så preventivmedel är inte alltid en fördel för kvinnorna….Man vill ju ha lust och vara våt..ler.
  Kram Linka

  Svara
 2. Mumin

  Ppiller hjälper även mot finnar och liknande. Jag har fått mängder med små finnar sen jag slutade med mina. Har även fått tillbaka värk och riklig mens, inte alls roligt.

  Och ja, jag tycker man ska dela på allt, så även kostnaden för det där.

  Svara
 3. mia

  Sen finns det ju en massa risker med att ta p-piller oxå…min mamma fick bröstcancer tack vare det :/

  Svara
 4. sheila Inläggsförfattare

  Självklart är det risker och sådant med i paketet men jag tycker det känns som en liten summa för att själv slippa vara orolig (även om jag måste vara det ändå tyvärr) så jag känner ingen lust att ta upp det med min sambo ens en gång. Han står för så mycket annat i hemmet så det har aldrig fallit mig in.

  Men det jag förklarade var hur vi har löst det och min åsikt.
  Vill man dela på 100:- var tredje månad eller 1000:- vart tredje år så är det helt upp till var och en såklart. 🙂

  sheila’s senaste inlägg..Preventivmedelskostnader

  Svara
 5. Alice A

  När jag skaffade p-piller kostade det typ 30 spänn(är man ung är det grymt subventionerat), men jag tyckte det var viktigt att vi skulle dela på kostnaden, och min sambo tyckte att det var helt okej att betala 15 spänn 🙂

  Nuförtiden betalar jag p-pillrena själv, men om de vore dyrare skulle jag be killen betala hälften.

  Svara
 6. Terese

  Personligen tycker jag inte att man, bara för man är kvinna, ska betala för p-piller för man inte vill bli gravis. Javisst är det mitt uppdrag att äta pillren så jag inte blir gravid men min pojkvän vill lika lite som jag bli med barn. Nu har jag turen att bo i London där p-piller är gratis. Men för att ha extra skydd när det krävs delar vi på. Det är bådas ansvar, även om det ena är för han och det andra för hon.

  Terese’s senaste inlägg..Brumbrum

  Svara
 7. Angyl

  Jag är mest förbluffad över frågan. Man har väl båda samma ansvar, eller har jag missat något grundläggande??? Den världsfrånvända knöl som inte ställer upp på det delade ansvaret är det väl bara att dumpa i det djupaste hål man hittar – för något fatalt fel är det väl i sådana fall.

  Svara

Skriv en kommentar!