Marilyn Monroe

Det här med Bettie Page har fått mig att fundera lite mer på skönhetsgudinnor från förr, och hur idealen har förändrats. Emellanåt kan jag vara lite förtjust i gamla pinuppor, men rent generellt hör det till undantagen. Pinuppor kan vara roliga på ett lite naivt sätt, och säger en hel del om samhället som skapade dem. De är lite sådär återhållsamt ekivoka, de utmanar men inom de konservativa ramarna som gällde på 40- och 50-talet. Det var innan Playboy skakat om i hönshuset, och när traditionellt gammeldags värderingar gällde.

Marilyn Monroe är och var tveksamt en legend på många sätt och vis. Jag kan fascineras av henne, även om jag inte har den där lätta besattheten som driver många beundrare. En sak jag ofta undrar är hur hon verkligen var som person. Det talas mycket om henne, men det är inte mycket som riktigt går henne på djupet. I likhet med Greta Garbo tror jag att hennes myter har blivit större än personen i sig.

De flesta associerar Marilyn Monroe med den här typen av utstrålning. Den där lite vampiga men ändå klassiska girl-next-door grejen. Bilden är tagen 1953 och är ett utmärkt exempel på Marilyn från den eran.

mmae1
(Bilden är lånad härifrån)

Men det är inte den imagen som får mig att bli nyfiken på Marilyn, eller Norma Jean som hon egentligen hette. Nej, det som fascinerar mig är bilder som den här nedan. En blott 21 år gammal Marilyn poserar glatt. Året är 1947, och det var ett tag kvar tills Marilyn slog igenom på allvar. Vem kan tro att denna oskyldiga flicka en dag skulle posera naken i mitten på Playboy?

marilyn-monroe-1947-01
(Även denna bild är lånad härifrån)

När jag tittar på dessa bilder sida vid sida är det svårt att tro att det är samma person. Blott 6 år skiljer dem åt, men på sätt och vis är det en evighet mellan dem.

Läs även dessa inlägg:

2 reaktion på “Marilyn Monroe

 1. Z

  håller med dig. en otroligt vacker kvinna. kan inte låta bli att fascineras av hennes skönhet och utstrålning. man blir nyfiken på hur hon faktiskt var som person. hon kanske var trasig? hade dåligt självförtroende? eller så kanske hon var en glad prick. vad vet man?
  en legend, that’s marilyn.

  KRAMAR!

  Svara
 2. Henrik

  Över huvudtaget gillar jag bättre skönhetsidealet från förr – speciellt 40- och 50-talet. Då skulle kvinnor se ut som kvinnor och det var tillåtet att ha lite hull.

  Marilyn Monroe var snyggast i början av sin karriär, innan hon blev vampig. Naturlig skönhet är bäst.

  Flickor får gärna har håret kvar på musen. Till och med håren på benen och under armarna får sitta kvar. Hellre håriga ben än ben med stickig stubb.

  Svara

Skriv en kommentar!