Fötter: ett inlägg Sheila inte kommer att läsa

Min coblogger Sheila är en härlig kvinna på så många vis. En av hennes många sidor är att hon har en djup fot-fobi. Jag tror att jag är en av få människor som faktiskt fått röra vid hennes fötter utan att hon i panik sprungit iväg. Dock påpekade hon att det var en av de mer otrevliga stunderna hon varit med om, just pga nyss nämnda fobi.

Jag hittade följande bild via Handsome Ranger, och det slog mig att det faktiskt är ett par väldigt fina fötter.


(Originalet är ”Up Up” av någon som verkar ha stor förtjusning för fötter.)

Fötter är en sån där svartvit grej inom förhållandet till kroppar. Det är väldigt få människor jag pratat med som är nånstans i gråskalan mellan älskar/hatar. Jag själv är neutral till fötter, de varken tänder mig eller avtänder mig. Jag kan beundra ett par fina fötter lika mycket som jag äcklas av ett par fula fötter. Men de flesta människor är antingen-eller. Människor som har en fetish för fötter älskar dem, de som inte har den är oftast motsatsen.

Fötterna är också en underskattad del av kroppen. Utan fötter skulle vi inte kunna utföra speciellt mycket, men de flesta behandlar sina fötter som avfall. Tar inte hand om dem.

Nedanstående lite bisarra bild är gjord enligt principen att ju fler nervslut en kroppsdel har, desto större är den. Ju fler nervslut en kroppsdel har, desto ”känsligare” är den. Jag är ingen neurolog, så jag uppskattar bara detta ungefärligt. Jag har sett den i olika varianter, och alltid är fötterna större än man kanske kan tro. Visst, de kommer inte i närheten av händerna eller munnen, men för det mesta är de större än de flesta andra kroppsdelarna. En variant jag sett har gjort fötterna mycket större än just i den här bilden, men jag tror det varierar lite beroende på upphovsman och efterforskning.


Lägg märke till att fötterna i bilden är större än kuken.

Att fötterna har många nerver är givetvis logiskt. Vi måste ha bra kontroll över våra fötter för att kunna gå och för att hålla balansen. Detta leder också till att fötter är känsliga. Trampar vi på nånting känns det direkt, och bieffekten av detta är att saker som t.ex. fotmassage eller pedikyrer kan vara otroligt sköna – förutsatt att man inte tycker ens fötter är äckliga eller måste stålsätta sig vid tanken på att någon rör ens fötter.

Jag själv tycker t.ex. det är ganska trevligt att ge just fotmassage. Det får kroppen att slappna av på ett sätt som är ganska unikt. Detta tack vare just fötternas stora mängd nerver. Nerver som går direkt upp i huvudet.

Bilden högst upp i början av inlägget är nog hur någon som tycker om fötter tenderar att se de flesta fötterna. Jag tror såklart inte man älskar alla fötter -det finns massor med gräsliga fötter- men jag tror att människor med positiv inställning till fötter ser massor med fina fötter.

Jag själv tror hyfsat mycket på att ta hand om sina fötter. Jag ogillar starkt att stänga in mina fötter i skor och strumpor, och mellan Maj och September ungefär har jag så lite skor på mig som möjligt. De enda skor jag tar på mig är sandaler – jag har helt enkelt för mjuka fötter för att gå barfota hela somrarna, även om jag emellanåt försökt. Om vintern går jag nästan alltid barfota inomhus. Jag har aldrig haft några problem med mina fötter. Aldrig drabbats av svamp eller andra åkommor som jag sett drabba andra. Hur dessa människor skött sina fötter kan jag dock inte uttala mig om. När jag duschar brukar jag tvätta mina fötter, och jag klipper naglarna när de blir för långa. Jag brukar fila mina fötter emellanåt för att hålla dem mjuka, men min fotfil verkar ha försvunnit i den senaste flytten så jag får nog investera i en ny nån dag.

De som har fotfobi ser nog inga fötter som ens är acceptabla. Jag tror människor med fotfobi ser alla fötter som på nedanstående (otroligt äckliga) bild:

Varför har just fötter blivit en sån accepterat äcklig del av våran kropp? Varför är vi rädda för fötterna? I muslimska länder tenderar man att se vänsterhanden som smutsig. Ett suveränt sätt att förolämpa någon är att försöka skaka dennes vänsterhand. Kanske är fötter i västvärlden nånting liknande?

Ni som har fotfobi (och som vågade läsa det här inlägget, speciellt efter den där sista bilden) kanske kan hjälpa mig att förstå vad det är med fötter som gör er så vansinnigt äcklade?

Läs även dessa inlägg:

8 reaktion på “Fötter: ett inlägg Sheila inte kommer att läsa

 1. handsome ranger

  =) Fina tankar om fötter. Olika fotgillare gillar olika fötter, har jag märkt. Jag som glider runt lite på fotbeundrarsajter ser att smaken är väldigt olika. Vissa tänder på att kolla in sulorna bara, vilket jag aldrig har fattat. Och andra gillar helt andra fotutseeenden än de som t ex jag gillar. Själv gillar jag tår, där vissa tilltalar mig mer än andra. Jag tänker att samma principer gäller för detta fenomen som för all annan estetik.

  handsome ranger’s senaste inlägg..Varmt och tråkigt

  Svara
 2. Pingback: Allvarliga lekar at Klumpesnusk

 3. Henrik

  Välskötta och rena fötter är inte äckliga! Unga kvinnor har ofta vackra, till och med sexiga fötter. Den första bilden i Klumpesnusks inlägg hör till denna kategori, bilden i slutet med de långa hemska tånaglarna hör definitivt inte (vidriga!)

  Jag är inte direkt fotfetischist, men jag gillar att kyssa och slicka min sambos fötter (uppenbarligen till hennes förtjusning) som förspel till våra samlag. Efter fötterna fortsätter jag kyssa hennes ben och låter tungan spela upp längs dem för att slutligen nå hennes härliga mus.

  Svara
 4. Clementin

  Jag har kanske inte världens snyggaste fötter (de är ganska stora – vilket inte är så kul när man är tjej), men tar extra god hand om dem – massage, filning etc. Överdriver dock inte – de får vad de behöver så att säga. Är ganska neutral jag också när det kommer till fotfetishism – är ju trots allt bara intresserad av mina egna fossingar.

  Svara
 5. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Clementin: Hur stora fötter har du? Av ren nyfikenhet alltså…

  Jag vet att det är opraktiskt att ha stora fötter som tjej. Tjejer ska ju ha små, nätta fötter – precis enligt de snäva skönhetsideal som råder. Precis som med vikt och form på kroppen i övrigt.

  En god vän har inte stora fötter, men breda. Hon har enorma problem att hitta snygga skor som är bekväma – trots att hon har helt normala fötter.

  Ibland undrar jag hur länge det dröjer innan vi börjar binda unga tjejers fötter precis som de gamla kineserna gjorde…

  Svara
 6. Felicia

  (detta har inte med ditt inlägg att göra)Jag tänkte fråga dig, och eftersom du är kille. Hur viktigt är en bra avsugning? Altså, jag hade en pojkvän i ganska många år.. men sög aldrig av han då, kanske nån gång. det var mest för att jag inte kände mig bekväm i det som jag inte gjorde det och så hade jag tandställning :P.. men nu känner jag mig på g och ska snart träffa en kille som jag vill ska få det så skönt som möjligt(jag också då).. men tänk om jag inte suger bra? jag har ingen uppfattning om jag är bra eller dålig.. kan det vara så pass avgörande att han inte vill träffas igen?… hoppas du kan ta dig tid att svara vore väldigt tacksam för en åsikt/svar!! mvh/ Fiffi

  Svara
 7. Clementin

  Enligt en sida där man kan räkna ut sin skostorlek så ska jag ha storlek 39, men då jag känner mig smått klaustrofobisk av trånga skor så använder jag stl 41/42 vilket gör det svårt att hitta snygga dojjor tyvärr 🙁

  Vi har egentligen ganska stora fötter i min familj, lillebrorsan stövlar runt i 49:or.

  Svara

Skriv en kommentar!