Transvestiter inte längre stämplade som ”sjuka”

Via Johanna Sjödin (som i sin tur hittade det via Blogge Bloggelito) läser jag om att man tagit bort en del sjukdomsklassade läggningar från socialstyrelsens bestämmelser. Några av de klassifikationer som från årsskiftet kommer att sluta vara störningar är exempelvis transvestiter och människor med olika fetischismer – där ingår BDSM, vilket är positivt för min co-bloggare.

Överhuvudtaget tycker jag att det är bra att man uppdaterar de här profilerna, och instämmer helt i det här citatet från artikeln i DN:

– De här diagnoserna stammar från en tid då allt annat än heterosexuell missionärsställning sågs som sexuella perversioner, säger Lars-Erik Holm.

Vad gäller transvestiter har jag haft goda erfarenheter med dessa. Jag har inte träffat speciellt många, men de få jag träffat har alltid varit enormt underhållande och väldigt trevliga att umgås med, samt givetvis väldigt liberala och progressiva i sin syn på vad som kittlar sinnet.

(En liten parentes är också att den klassiska B-filmsregissören Ed Wood var mer eller mindre öppet transvestit, något som emellanåt förvirrade hans flickvänner. Jag rekommenderar starkt att se Tim Burtons tribut till Ed Wood med Johnny Depp i huvudrollen. Mycket bra film.)

Men jag börjar fundera också på var gränsen går mellan det sjukliga och det accepterade. Den här uppdateringen av vad som anses sjukligt och vad som anses inte sjukligt påminner mig om att definitionen inte har så mycket med vad som verkligen är sjukligt utan snarare med samhällets och omvärldens värderingar.

Idag börjar vi äntligen röra oss mer och mer mot ett samhälle som tolererar t.ex. homosexualitet. Även om vi fortfarande har bakåtsträvande nötter som viftar med biblar och predikar hagel och helvete mot homosexuella så är gemene svensk för det mesta helt okej med bögar och flator. Vilket är mycket bra. Men så sent som för femtio år sen ansågs homosexualitet vara en total styggelse, och för hundra år sen var det i praktiken dödsstraff på att vara homosexuell. Alla känner mycket väl till förintelsen av judar under andra världskriget, men Hitler ville utrota allt som inte passade in i hans världsbild – inte bara judar utan även zigenare och homosexuella. Det är omdiskuterat hur många homosexuella män och kvinnor som dog i förintelselägren under kriget, men det rörde sig om hyfsat stora siffror skulle jag tro.

Nu har äntligen transvestiter och BDSM-utövare kunnat slippa klassificeringen som sjuka. De klassificeringar som kvarstår är t.ex. pedofiler. Jag är väldigt splittrad rörande pedofiler – jag läste nånstans av någon som är betydligt mer liberal än mig själv att det borde vara klassificerat som ”sexuell läggning” snarare än en sjukdom. Missförstå mig inte – jag tycker pedofiler är fruktansvärt äckliga, men det belyser också att det här med ”sjuklighet” och ”läggningar” är en väldigt subjektiv sak. Jämför t.ex. med det antika grekland där det inte var ovanligt för rika män att ha flertalet minderåriga pojkar som mer eller mindre anställda älskare. Åsikten kring minderåriga älskare på den tiden var 180 grader tvärt emot våran åsikt kring det idag. Natt och dag, helt olika.

Så var går gränsen för vad som är sjukligt och vad som bara är avvikande men inte för den skull sjukligt? Det är en mycket svår fråga.

Vad tycker ni? Golvet är öppet för diskussion!

Läs även dessa inlägg:

En reaktion på “Transvestiter inte längre stämplade som ”sjuka”

 1. Mia

  I min värld är det mesta okej. Gränsen går när någon annan påverkas på ett ofrivilligt sätt eller någon tar skada (vilket kan låta lite lustigt med tanke på de blåmärken jag ibland införskaffat mig).

  Att vara passiv pedofil är förvisso äckligt och fruktansvärt men att vara det innebär inte att man utövar sexuella handlingar mot barn. För att göra det måste ytterligare några sociala spärrar släppa. Spärrar som inte borde släppa. Att vara aktiv pedofil (våldföra sig på barn eller titta på barnpornografi) är i mina ögon en sjukdom då man för att göra det inte bara har en annorlunda sexuell läggning utan också släppt på de spärrar som hindrar en från att bryta mot ”mina” lagar, aldrig påverka någon ofrivilligt eller skada någon annan.

  Jag håller med dig om att vad som betecknas som sjukt i mångt och mycket är en subjektiv fråga. Det är samma sak som utseendet. Under årens gång har inställningar och smak ändrats. Nån gång hoppas jag att vi landar i en öppen värld där allt är okej. Både inom utseende och sexuell läggning.

  Mia’s senaste inlägg..Drömmar

  Svara

Skriv en kommentar!