R-E-S-P-E-C-T! Just a little bit…

Vad är det med killar som inte kan visa tillbörlig respekt för sina flickvänner? Tidigare idag var jag på närmaste Coop-butik och köpte lite godis, och när jag var på väg mot utcheckningen (jag självscannar ALLT, oavsett om jag ska in och köpa ett värmeljus eller storhandla för hundratals kronor) passerade jag en kille i 20-25 årsåldern som stod och tjurade vid en fullproppad vagn. Han var klädd i lite sådär hip-hoppiga kläder och såg allmänt frustrerad ut.

Sekunden efter jag passerat honom kommer hans flickvän gående med ett paket av nåt slag. Bakom mig hör jag följande dialog:

– Förlåt älskling, jag glömde bort [vaddetnuvar]. Nu kan vi gå och betala.
– Ja, det är ju rätt typiskt dig, va? Inte direkt första gången heller… (sagt med sur röst)

Och det fick mig att tänka på att det finns en viss typ av killar som sätter det här i system. När jag gick i gymnasiet hade jag en klasskompis som var ihop med en av tjejerna i parallellklassen ett tag. Han kallade henne för ”tjockis” hela tiden. Kanske var det i nåt misslyckat försök att skapa ett smeknamn, men när jag fick veta att hon kämpat mot anorexi under hela mellan- och högstadiet kände jag omedelbart att det var enormt okänsligt av honom.

Så vad är det med en del killar som inte visar sina flickvänner den respekt de förtjänar? Eller överhuvudtaget, har de någon respekt för kvinnor alls eller betraktar de kvinnor bara som dumma kossor med en fitta och ser det som sin gudagivna rätt att behandla dem därefter?

Jag menar inte heller att man ska dyrka marken de går på, men man ska bemöta en kvinna med respekt och behandla henne på ett sätt som man själv vill bli behandlad på. Det här tycker jag är självklart, att man ska respektera varandra oavsett kön. Men en del killar… de bara gör så här. De behandlar sina flickvänner nedlåtande, som om de var ett objekt eller nåt slags livegen betjänt.

Jag undrar också vad som rör sig i huvudet på tjejer som är ihop med såna här killar? Tänker de saker som ”jamen, han menar det inte… det är hans sätt att vara älskvärd… han har så svårt för att visa sina känslor så då säger han så där istället…” och bara fortsätter propagera ett dåligt omlopp?

Det läskiga med de här sakerna är att de är inte rakt ut nedlåtande heller. Det finns ju den extrema sidan på spektrumet, killar som kallar sina flickvänner för horor och bitch och annat, och rent allmänt uppför sig som svin. Men det är inte de som orsakar mest skada. Det är killarna som lindar in sin respektlöshet i nåt som inte omedelbart framstår som respektlöst. Sen sätter de i system att säga såna saker, och tjejen går och intalar sig att det är normalt.

Vad rör sig i huvudet på dessa killar? Försöker de leva upp till nån absurd manlig image som de lärt sig från gangsta-rapvideos på MTV, eller är det ett resultat av uppfostran? Var hans pappa likadan mot hans mamma, och lärde han sig att det var så män skulle uppföra sig mot sina fruar och flickvänner?

När jag gick ut från Coop hörde jag en snutt med dialog från en av mina favoritfilmer spelas upp i mitt huvud. Det hade kunnat handla om alla dessa killar.

”He’s an idiot. Comes from upbringing. His parents are probably idiots too.”

Läs även dessa inlägg:

8 reaktion på “R-E-S-P-E-C-T! Just a little bit…

 1. Z

  håller verkligen med dig. Det är helt sjukt hur folk tror att de kan bete sig hur som helst. Hur kan dom ha haft det i livet? Hur var deras uppväxt? Föräldrar? Har dem någon gång fått känna och veta vad kärlek faktiskt är?

  Svara
 2. Pingback: Destruktiva förhållanden at Klumpesnusk

 3. R

  Det här inlägget fick mig att må mycket bättre. Jag visste inte riktigt vad jag skulle sätta för ord för mitt förra förhållande men nu vet jag, det var ett destruktivt förhållande. Alla beskrivningar du nämnde som är tecken på att man är i ett destruktivt förhållande stämde in på hur mitt dåvarande förhållande var…

  Svara
 4. Em

  Jag tror inte alls att det bara är killar som är så här mot tjejer. Har i och för sig inte sett några statistiska undersökningar, men jag vet flera tjejer som beter sig illa mot killar också.
  Jag själv till exempel, har alltid haft problem med det här. Men jag är glad att jag är medveten om det i alla fall. Till exempel så har jag haft svårt i ett tidigare förhållanden, att slappna av och skratta. Bara uppskatta min partner och inte reta upp honom med flit. Jag funderade på varför, och jag tror som dig, att det handlar om hur mina föräldrar har varit. Min mamma har alltid varit väldigt bossig, och min pappa har bara varit snäll och lytt henne.
  Min syster är likadan som mig, om inte värre, hon har svårt att vara allmänt snäll mot sina pojkvänner, och drar sig inte för att kritisera och reta upp för att skapa bråk.

  Nu tror jag att du säkert redan vet att sånt här förekommer för tjejer också, du skrev säkert inlägget såhär riktat bara för att det var just det här du upplevde i affären.
  Men jag vill bara inte att alla ska tro att killar är de hemska svinen, för det kan lika väl vara tjejerna som är det.
  Det handlar nog inte om kön, utan mer om uppfostran.

  Troligen är det nog mer vanligt att männen/papporna är ”bossigare” mot kvinnorna/mammorna, och detta lär ju pojkarna sedan se upp till.

  Hemskt att det är så.
  Jag har länge funderat på att gå i terapi, jag skadar inte bara andra, jag skadar ju såklart mig själv också.
  Så det kanske vore lösningen? För det första inse sitt eget problem och sedan deal’a med det! 🙂

  Bra inlägg, som vanligt ^^

  Svara
 5. Maja

  Jag har träffat såna killar. Och.. jag vet inte riktigt, men de är alltid helt fantastiska i början (förstås). Det börjar alltid med skämt, det är liksom på skoj, och man skrattar tillsammans. Det gör att det blir så svårt att förstå att han är ett svin tillslut, man ser det inte för man blir liksom avtrubbad. Tror jag.

  Svara
 6. Forgetmenever

  Blev fel adress i förra kommentaren 🙂

  Jag skrev att jag håller helt med och anser att respekt är a och o i alla relationer.

  /opal

  Forgetmenever’s senaste inlägg..Gissa

  Svara

Skriv en kommentar!