Det stora nätet

Nej, det handlar inte om fisknätsstrumpor eller liknande. Jag pratar om Internet, den där grejen som miljontals människor använder varje dag. Det som för några år sen kallades för ”webben” även om WWW bara är en del av nätet.

Jag tänker på möjligheterna till kommunikation som nätet ger. Först var det epost, en liten revolution i sig. ”Mejl” säger det svengelska uttrycket, jag själv säger alltid ”mail” eller epost. Jag har svårt för de försvenskade uttrycken såsom just mejl eller sajt. Jag irriterar mig också på människor som säger snabel-a när det heter ”at”. At, dvs engelskans ”hos”.

Förutom mail finns det massor med chatter. Jag vet att några av mina läsare varit modig nog att kontakta mig via MSN. Det finns en uppsjö med IM-nät där MSN är ett av dem. Vill man prata i grupp så gör man rätt i att lära sig hantera IRC, ett protokoll som är en av nätets reliker men som fortfarande rullar på.

Hur många människor har ni träffat via nätet? Det finns ju så många sätt. Jag minns för dryga decenniet sen när jag använde ICQ och man kunde sätta klienten i ett ”jag är pratsjuk”-läge och bli mer eller mindre bombarderad med vilda främlingar. Man kunde plötsligt prata med Amir från Kanada, eller Gretchen från Tyskland.

Idag finns det communities. Lunarstorm anses väl vara Sveriges största och mest framgångsrika community, även om jag själv finner stället mer irriterande än nånting annat. Sexcommunities har ju blivit populära sätt att hitta nya partners. För att inte nämna alla mer eller mindre seriösa dejtingsajter (usch, jag kan inte låta bli att skriva det!) som slåss om din uppmärksamhet

Överhuvudtaget är det lätt att träffa människor via nätet. Alla mina egna seriösa förhållanden de senaste åtta åren har varit via människor jag träffat på nätet. Jag lär fortfarande känna många människor via nätet, både för sällskap i sängen men också som ”riktiga” vänner.

Att översätta vänskapen från nätet till verkligheten är inte heller svårt, om man bara vill. Så jag undrar, hur många människor har du lärt känna via nätet?

Läs även dessa inlägg:

6 reaktion på “Det stora nätet

 1. A

  oj, jag har träffat hur många som helst på internet. från alla världsdelar, dessa har jag dock inte träffat på riktigt. Men jag har väl träffat i alla fall 10 stycken jag lärt känna över internet 🙂

  Svara
 2. M

  Jag skriver mejl och snabel-a bara för att irritera livet ur såna som dig 😉 🙂

  Har för övrigt träffat mängder av människor via nätet. Tror nog att det är uppemot hundra pers som jag träffat irl. Vissa har man skakat tass med och sen inget mera, andra har man hälsat på hos på semestern och somliga har man förälskat sig i.

  Svara
 3. fröken

  Jag har träffat många underbara vänner online även pojkvänner. Min sambo och jag träffades via Lunarstorm för snart 6år sen 🙂 Det roliga med nätet är att det är lättare att hålla reda på vännerna. Har kompisar runt om i världen som jag har mailat och chattat med i över 10år.

  Svara
 4. Lexi

  Håller med om att man ska säga at men om jag ska förklara vad jag vill att människor ska få fram på tangentbordet säger jag ”snabel a” för annars fattar de inte.
  Jag kommer ihåg ICQ, fick massor av internetvänner genom den och kan ibland önska jag hade kvar mitt nummer. Nu förtiden använder jag MSN 😉

  Jag har träffat några genom internet. De har oftast gjort mig besviken. Inte levt upp till sina egna beskrivningar…

  Lexi’s last blog post..Not the death of fildelning

  Svara
 5. Em

  MÅNGA :O Många som bor i min by som jag inte vågat prata med IRL också.. men också folk som inte bor här ^^
  Hmm men det är inte så många som jag får bra kontakt med och träffar regelbundet.

  Svara

Skriv en kommentar!