Konsten att trivas med sig själv

Det här blir lite av ett tvådelat inlägg. Först vill jag säga att jag blev väldigt rörd och glad av det Sheila skrev om mig i sitt föregående inlägg. Wow, jag trodde nästan jag skulle börja gråta lite glädjetårar, så djupt in gick det.

Därför vill jag ösa lite beröm över henne också. Jag har haft nöjet att få vara hennes vän i lite mer än sex år nu, och även om det har funnits perioder av tystnad har det aldrig varit dåligt mellan oss. Sheila är en av de finaste kvinnorna som vandrar på denna planet i min mening, och det enda som överträffar hennes yttre skönhet är hennes inre skönhet.

När jag träffade henne var hon en mycket vacker kvinna, och jag kände mig genast trygg i hennes sällskap. Detta har inte ändrats under den tid vi känt varandra, och jag är glad att ha henne som min med-bloggare. Jag älskar henne på många olika vis, och hon matchar och möter min egen inställning till sex, samlevnad och kärlek samt bidrar med sina egna tankar och synpunkter.

Kanske det enda jag önskat under årens lopp är att jag fick ha sex med henne. Har alltid undrat hur det skulle kännas, men jag har också insett att jag egentligen inte var värdig det när det var aktuellt. Jag var en helt annan människa då, och tror inte jag förstått storleken på en sådan upplevelse. Men om möjligheten finns i framtiden så skulle jag definitivt inte tacka nej, givetvis med hennes sambos godkännande eftersom jag aldrig skulle drömma om att vara delaktig i en otrohetsgrej 🙂

Nåja, nu vidare till andra (och kanske mer läsvärda) delen av det här inlägget.

Jag stod i duschen alldeles nyss, och för ovanlighetens skulle använde jag balsam. Balsam ingår inte i min normala rutin när jag duschar, dels för att jag är kille och vi behöver inte sånt pjåsk, men mestadels för att jag har orättvist fint hår och inte behöver balsamera det. Men just idag kände jag att jag ville pyssla om mig själv så jag tvättade håret två gånger (!) och använde balsam. När jag tog balsamflaskan i handen blev jag påmind om en tjej jag hade mycket känslor för, men som jag tyvärr behandlade orättvist dåligt.

(Jag kommer nog aldrig att förlåta mig för det, även om det är svårt att lägga skulden nånstans då det var en dålig period i mitt liv, och tyvärr gick det ut för mycket över henne. Det kommer jag alltid att sörja.)

Hon hade långt hår som hon färgade, och det krävde rätt mycket balsam för att undvika att håret blev till ståltråd. Dessa tankar ledde mig vidare till det här med att trivas med sig själv oavsett hur man ser ut eller vem man är.

Det här är en gammal käpphäst med mig, och jag tänker ofta på ämnet. Jag själv trivs inte alltid med mig själv – när jag mår sämre så finner jag det svårt att ens acceptera vem jag är. Därför blir jag alltid lika glad när man säger snälla saker om mig, som Sheila gjorde. Det går rakt in i mitt hjärta och får det att blomma lite mer i självförtroende-lådan.

Att trivas med sig själv tror jag är nåt som företag och samhälle gör medvetet svårt. Om man ser sig omkring är det inte svårt att inse att det är mer ekonomiskt för företagen som styr (eller tror sig styra) våra liv att hålla oss osäkra, neurotiska och med en känsla av otillräcklighet. Jag själv måste konstant påminna mig om mitt värde för att inte sjunka ner i depression kring mitt utseende, min personlighet eller mina talanger.

Så om du kämpar med ditt självförtroende, låt mig ge några råd till dig för hur du ska se på dig själv.

 • Ignorera reklam på TV. Företagen bakom reklamen vill att du ska vara osäker och tro att du kan bli perfekt genom att köpa deras produkt. De vill få dig att tro att bara du köper DEN HÄR HUDKRÄMEN eller DEN HÄR BILEN eller DEN HÄR VÄSKAN så kommer du att bli perfekt.
 • Sluta läs blaskor som Veckorevyn eller Cosmopolitan – deras största intresse är att först ge dig självförtroende genom artiklar skrivna med falskt positiva budskap om att du ska trivas som du är, och sedan rycka undan mattan genom att skriva artiklar om hur du kan bli bättre. Det enda det leder till är att du känner dig ännu mindre nöjd med dig själv än innan.
 • Lyssna på de som älskar dig. Lyssna på dina vänner, på din familj, på din partner. De älskar dig, och kommer alltid att finnas som stöd för dig när du känner dig vissen eller otillräcklig.
 • Kom ihåg att det finns bara en person som dig på hela planeten. Det finns ingen annan med din unika sammansättning av kunskaper, erfarenheter, utseende och tankar. Även om du känner dig otillräcklig och oälskad så är det en illusion skapad av din dåliga självbild. Även om du kanske upplever dina bidrag till världen och mänskligheten som små så finns det ingen annan som kan göra det på samma sätt som dig, och även om de är små så skulle de inte komma från nån annan än dig.
 • Det spelar ingen roll hur du ser ut. Det spelar ingen roll om du är lång eller kort, tjock eller smal, blond eller brunett, har stora bröst eller små bröst, har stor kuk eller pytteliten kuk – det finns minst en (och oftast många fler) som kommer att älska dig och bli attraherad av dig exakt som du är. Försök inte passa in i mängden utan hitta din egen stil som du trivs med. Om du stöter på någon som kritiserar dig för att du är dig själv, som vill att du ska ändra nånting för deras skull och inte för din egen – gå vidare och strunta i dem.
 • Ingen är perfekt. Alla gör misstag, straffa inte dig själv för dem. Alla är svaga ibland, straffa inte dig själv för att du inte är en supermänniska.
 • Låt inte någon annan definiera hur du ska leva ditt liv eller vad du ska sträva efter. Vi betingas att sträva efter framgång, pengar, berömmelse och ”lycka”. Vi betingas med åsikten att endast när vi har framgång, pengar och berömmelse är vi lyckliga. Även om framgång pengar och berömmelse hjälper en att må bra så är det inte den enda vägen till lycka. Endast du själv kan avgöra vad du behöver för att bli lycklig.

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ”Konsten att trivas med sig själv

 1. Emma

  Åh Klumpesnusk!! Fyfan va du fick mig att må bra nu :O Det var så mycket i den punktlistan som stämde och som jag behövde läsa.
  Jag vet inte vad jag ska säga!
  Tack 😀

  Svara
 2. Shiva

  Fyfan vilket klockrent inlägg! Otroligt stärkande och vettigt, mera sånt i världen. 🙂 Sen vill jag skriva att jag älskar er blogg, även om jag inte kommenterat tidigare utan först nu när jag läste dom äldre inläggen. Ni har så jävla bra inställning till så mycket. Tack för det!

  Svara
 3. Pingback: Varningsskyltar på tidningar at Klumpesnusk

 4. Odette

  Du är så bra! Ni är så bra! Jag blir så lycklig av att läsa det du skriver, jag mår bättre i mig själv. Hela mitt 23åriga liv har jag känt mig missnöjd med mig själv men nu, efter att ha läst din blogg börjar jag äntligen känna mig vacker TROTS mina extrakilon. Kanske vågar jag börja leva ”som en smal människa”? Haha. Jag önskar jag hade fler som ni runt omkring, ni gör världen till en mysigare plats.

  Svara
  1. klumpesnusk Inläggsförfattare

   Glad att du mår bättre av mina ord! Det gör mig väldigt glad varje gång någon säger att mina ord har hjälpt dem att må bättre med sig själva, och jag hoppas det håller i sig för dig!

   Svara

Skriv en kommentar!