Heterosexuell? Bisexuell? Homosexuell? Va?

Jag spinner vidare på ämnet som Sheila börjat på, och som jag indirekt var orsaken till. Det här med läggning. Ett stort, knepigt och på många sätt och vis infekterat ämne.

Som jag nämnde tidigare identifierar jag mig till ungefär 90% som heterosexuell kille. Det här innebär att jag attraheras till kvinnor, blir kär i kvinnor och helst har sex med kvinnor. Nyfikenheten kring män har funnits, speciellt under mina tonår då jag kände mig betydligt mer bisexuell än jag är nu. Under de första åren av mina 20 stabiliserade det i den uppfattningen att jag till övervägande del identifierade mig som heterosexuell.

Jag identifierar mig som sagt fortfarande som det. Men jag anser att det inte längre är lika enkelt att applicera etiketter på läggning. Man kan ju vara heterosexuell på det viset att man blir kär i människor av motsatt kön, men ändå gillar att experimentera sexuellt med människor av samma kön.

Jag växte upp i en väldigt homofobisk miljö. Inte genom min familj som var väldigt accepterande, utan genom skola och omvärld som odlade en homofobisk attityd. På nåt vis såg jag igenom det här ganska tidigt, och slutade bry mig om att vara rädd för homosexuella. Så här i efterhand förstår jag inte riktigt hur jag lyckades med den insikten eftersom många av mina vänner från den tiden lider av en djup homofobi trots att de hävdar motsatsen. Men för mig har homosexualitet aldrig varit nåt dåligt, utan jag accepterade tidigt att alla är olika. Kanske är det mina föräldrars förtjänst som uppfostrade mig i en accepterande humanistisk anda. Kanske är jag smartare än genomsnittet? Jag vet inte.

Men jag var aldrig rädd för homosexualitet. Efter att jag flyttade hemifrån valde jag mina vänner baserat på andra skäl än deras sexuella läggning. Som jag nämnt tidigare blev jag god vän med ett lesbiskt par, och jag hade några manliga homosexuella vänner. Dessa vänner fann enormt nöje i att försöka provocera fram nåt slags stereotyp homofobi hos mig, vilket aldrig riktigt lyckades. Det var inte ovanligt att jag följde med dem på olika fester för bögar, vilket i sin tur ledde till att jag ibland fick dåligt samvete eftersom jag fick avvisa så många raggningsförsök. Jag upplevde mig aldrig som ovälkommen på dessa fester, tvärtom trivdes jag rätt bra.

Jag har hånglat med en karl också, vilket var en intressant erfarenhet. Denna incident var resultatet av ett typiskt ”jag slår vad om att du inte vågar…”-förslag från mina bögkompisar som var helt övertygade om att jag inte var tillräckligt trygg i min sexuella identitet för att våga kyssa en annan karl. Vilket jag var, och sedermera fick demonstrera för dem.

Blev jag upphetsad av att kyssa en karl? Nej, inte speciellt. Det var intressant på ett objektivt vis, ungefär som när man tar ett glas vin i munnen och försöker avgöra vad man tycker om smaken. Det var en ny sak, men den gjorde mig inte nämnvärt upphetsad.

Så varför lägger vi så stor vits vid sexuell läggning trots att vi påstår oss vara såpass upplysta som vi tror vi är? Varför spelar det någon roll överhuvudtaget? Själv tycker jag inte det. När jag blir tillfrågad identifierar jag mig som 90% heterosexuell kille, men rent generellt spelar det ingen direkt roll för mig. Jag attraheras i de flesta fall till kvinnor och om det gör mig till heterosexuell så får det väl vara så.

Men jag gillade den bilden jag hittade, och nån dag kanske jag provar på att ha sex med en man. Sex är ett smörgåsbord, och jag tycker i de flesta fall att man borde prova saker innan man uttalar sig om huruvida de smakar bra eller ej. Om det gör mig till bisexuell så får det väl vara så. Även om jag kanske experimenterar sexuellt på det viset tror jag inte jag kan bli kär i en man på samma sätt som jag blir kär i en kvinna, så jag kommer nog ändå att kalla mig för ”90% Heterosexuell” oavsett om jag har haft sex med en man eller ej.

Läs även dessa inlägg:

3 tankar kring ”Heterosexuell? Bisexuell? Homosexuell? Va?

 1. lexi

  Gillar er öppenhet angående sexc. Tycker personligen det är svårt att hitta killar som kan prata så öppet om sex och som gillar att testa olika saker. Och alla killar som kan tänka sig kyssa en annan kille, även om det bara är för att man blir utmanad är sjukt sexiga 😉

  Svara
 2. Neko

  Varför måste man överhuvudet taget kategorisera??
  Sen jag började lära mig om alla såna här grejer så har jag delat upp alla folk i två grupper: sexuella o asexuella.
  Räcker inte det? Måste man blanda in kön i allt o dela upp folket i olika läger?
  Neko är tös, gift med en man, o kan förälska mig i o känna åtrå till alla som är estetiskt tilltalande för mig. (fast min själ o hjärta tillhör min man 🙂 ). Jag är människa o sexuell. Tycker den kategoriseringen räcker.
  Fast det är ju min lilla ’nekologik’ det. 🙂
  Tjing på er!

  Svara
 3. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Jag håller med dig Neko, egentligen skulle det räcka med att dela in människor i de två kategorierna. Sen hur man har sex, tja det får man själv avgöra.

  Det passar bra för mig att dra ännu en omgång av ett av mina favoritcitat. Det var Sigmund Freud som sa att ”det enda onormala sexuella beteendet är inget alls” och det stämmer väl rätt bra in egentligen.

  Svara

Skriv en kommentar!