Mens, menstruation, lingonvecka…

Kärt barn har många namn, eller hur det nu heter. Jag insåg precis att en av de mest grundläggande företeelserna i den mänskliga sexualiteten helt har lyst med sin frånvaro på denna blogg. Jag har tidigare nämnt den i förbigående (som t.ex. katalysatorn till första gången jag knullade en tjej i röven) men aldrig riktigt tacklat själva händelsen.

Mens är en sån där knepig sak. Den ska å ena sidan talas tyst om, å andra sidan går det inte att slå på nån av reklamkanalerna på dumburken utan att bli bombarderad med mer eller mindre korkad reklam som går ut på att utnyttja kvinnors osäkerhet kring sin mens.

Jag själv har svårt att bli äcklad av konceptet med mens. Visst, jag är inte speciellt förtjust i att ha sex under mensen, men jag känner ingen spontan reaktion av äckel när jag tänker på hur det funkar. Mens ingår i kroppen. Som kille blir man en passiv åskådare och har lite svårt att förstå känslan, men jag tycker att det är synd att mens betraktas som nånting man ska skämmas för.

Mens utnyttjas rätt skoningslöst av företagen som tillverkar sanitetsprodukter. Jag läste nånstans att bara marknaden för tamponger är en miljardmarknad. När jag ser en tampong så ser jag en produkt som helt enkelt inte kan utvecklas mer för det den är till för, men det hindrar inte tillverkarna från att plocka fram nya knep för att få tjejerna att köpa samma produkt om och om igen. Bindor är ännu värre. Där ska bindorna vara designade, se ut som fjärilar. Osv osv osv. Tillverkarna måste hela tiden hitta på nya knep för att få konsumenterna att köpa samma produkt fast i nya, dyrare versioner.

När jag fick höra talas om menskoppen för några månader sen tyckte jag att det var en förvånansvärt genomtänkt produkt. Den löser allting som irriterat mig med olika sanitetsprodukter för kvinnor i ett effektivt svep. Den är ekonomisk, miljövänlig, hygienisk och diskret. Istället för att köpa samma produkt om och om igen och bidra indirekt till enorma sopberg fulla med förbrukade bindor och tamponger använder man den om igen efter en tvätt.

(Nej, jag är inte sponsrad av dem. Jag tycker bara det verkar vara en vettig produkt. De kvinnor jag känner som använder den bekräftar att den är rätt vettig)

Så jag funderar också på samhällets inställning till mens. Varför betraktas mens som nånting man ska skämmas för snarare än nånting naturligt som man helt enkelt får acceptera? Varför rynkar man automatiskt på näsan när någon lite skamset säger att de har mens? Visst, på sätt och vis är det ju lite obehagligt med mens, men varför har vi börjat tycka det?

Förkylningar är också nåt som kan verka rätt äckligt. Att gå runt och snora är kanske inte så sexigt, men vi ser inte tonvis med reklamfilmer för designade bomullsproppar man stoppar upp i näsan för att göra det hela mindre tydligt; den enda reklamen överhuvudtaget man ser för produkter relaterade till näsan är antingen diverse piller eller sprayer, men ingen av dem antyder att du ska skämmas för din förkylning. Säger man att man är förkyld blir reaktionen från omgivningen betydligt mildare än för en kvinna som säger att hon har mens. Man hör aldrig killar säga saker i stil med ”nej men du förstår, tjejen är på väg att bli förkyld och du vet ju hur tokiga tjejer blir när de är förkylda!”

Läs även dessa inlägg:

6 reaktion på “Mens, menstruation, lingonvecka…

 1. a s

  ‘Man hör aldrig killar säga saker i stil med “nej men du förstår, tjejen är på väg att bli förkyld och du vet ju hur tokiga tjejer blir när de är förkylda!”’

  Säkert delvis beroende av att tjejer inte ”blir tokiga” (som du säger) när de är förkylda.

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  My bad, jag försökte mig på lite humor kring den gamla slitna stereotypen att kvinnor förvandlas till bipolära känslovrak så fort de har mens.

  Svara
 3. handsome ranger

  Jag funderar över var du fått det där med mens och skam ifrån? Det synsättet känns verkligen föråldrat, typ 1800-tal… och det är ju mycket tråkigt om det fortfarande är så i de sammanhang där du rör dig. Jag känner inte alls igen det. I min värld pratar man helt öppet om menstruation… på mitt jobb t ex har kvinnorna tamponger och bindor på toaletternas hyllor… och de käkar choklad så det sprutar ur öronen när det är menstider. Ingen skam där inte… och det med rätta.

  Svara
 4. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Som du säger, vi rör oss kanske i olika sociala cirklar. Jag är inte brydd om mens, men många av mina vänner tycker det är jobbigt att prata om det, och jobbigt att tänka på det. De flesta oroar sig över att det blir någon stark reaktion när ämnet kommer på tal.

  Varje gång jag ser reklam för en kvinnlig intimprodukt så känner jag att baksidan av myntet med reklamen är att (enligt reklamens undermedvetna budskap) är mensen nånting fult, nånting som behöver designerbindor och superkonstiga tamponger för att man ska liksom ”täcka upp” processen. Allting ackompanjerat av den kliniska blå vätskan som påminner om diskmedel snarare än en kroppsutsöndring.

  Svara
 5. Pingback: Ännu ett inlägg om lingon at Klumpesnusk

Skriv en kommentar!