Vad är otrohet?

Svenska Dagblaskan har en artikel om hur Bengt och Karins förhållande stärktes efter att Bengt varit otrogen med två älskarinnor. Trots att det här är nåt som totalt dödar de flesta relationer lyckades de hitta tillbaka till varandra och deras relation blev starkare än nånsin tidigare.

Överhuvudtaget är det alltid intressant att läsa om hur människor lyckas lösa såna här saker på ett sätt som får dem att bli starkare efteråt, och utan att det faller i bitar under tiden. Visst, jag tror att artikeln i SvD kanske slätar över en del och komprimerar händelseförloppet, men ändå tyckte jag det var hyfsat intressant att läsa om Bengt och Karin.

Det här med otrohet är ju överhuvudtaget förbannat knepigt.

Var går gränsen? Om man lever i en traditionellt stelt monogam relation så är ju i princip allting man gör otrohet. Jag upplever ofta att traditionen fostrar en svartsjuk och paranoid bild i förhållandet, att man förväntas gå runt och oroa sig över vad sin bättre hälft pysslar med a.la. ”tänk om han/hon tänker på andra kvinnor/män? Räcker inte jag?”. Osv, osv.

Det är en svår nöt att knäcka. Emellanåt undrar jag om människor som lever i öppet polygama förhållanden har problem med otrohet. Jag antar att rent teoretiskt så är det väl en omöjlighet i ett fullständigt öppet och polygamt förhållande, men samtidigt så undrar jag om inte svartsjukan kanske ändå infinner sig?

Det är lockande att skriva ännu ett ”traditionella monogama förhållanden suger”-inlägg men jag tror inte verkligheten är så enkel faktiskt. Människor är känsliga varelser och vi kan bli sårade av olika saker. Otrohet i alla dess former är definitivt en sån sak som sätter djupa ärr på själen, och om man kan gå vidare efter att ha råkat ut för det är det starkt. Jag själv har tyvärr haft den otrevliga upplevelsen att bli vänstrad på, och det är inte speciellt trevligt.

Men vänder man på myntet tror jag iaf att människor som mig, som har en någorlunda progressiv syn på förhållanden och relationer kanske drabbas mindre av det – förutsatt att man är öppen och ärlig med det. För det är där jag tror det verkligen kniper, åtminstone för mig personligen.

Jag har inte speciellt mycket emot tanken på att min partner har en eller två älskare. Tvärtom känns det som ett rätt okej arrangemang. Men då är man öppen med det, man kommunicerar om det. Jag tror detsamma gäller om man har en polygam relation – det är öppet, man vet om spelreglerna. Det är nog när det hålls hemligt som man sårar. Det är när man gör det i skydd av mörkret som man skär in nya ärr i själen på någon man egentligen älskar.

Mycket av min tid numera går åt till att fundera på hur jag vill ha förhållanden i framtiden. Hittils har jag kommit fram till väldigt lite konkreta resultat, det enda jag är säker på är att jag vill undvika svartsjuka och bitterhet i ett förhållande.

Läs även dessa inlägg:

3 reaktion på “Vad är otrohet?

 1. M

  Just det, vad är otrohet?

  Är det otrohet att umgås med någon väldigt mycket? Är det otrohet att knulla någon annan än sin partner? Är det otrohet att älska någon annan?

  Min gräns går vid lögnen om handlingen, inte handlingen i sig.

  Svara
 2. Eva

  För mig går gränsen vid kyssar. Jag delar annars gärna med mig, han delar oxå gärna med sig men jag vägrar dela med mig av kyssarna.
  Där går min gräns…

  Svara
 3. L & F

  Att inte hålla det man lovar, det förstör tron i det hela. Därför ska man akta sig för att inte lova för mycket.

  Svara

Skriv en kommentar!