Sexualupplysning för barn och gamla som pippar

Det finns en artikel på Alltombarn som handlar om hur två brittiska organisationer har börjat förespråka för en radikal sänkning av åldern när man börjar lära barn om sex. De förespråkar att man börjar lära barn om kropp, snopp och sex redan vid fyra års ålder. Meningen ska tydligen vara att fördröja sexdebuten.

Personligen är jag lite splittrad kring såväl förslaget själv som det den vill uppnå.

Jag tycker det är mycket bra att man lär barn och unga om sex. Det skadar dem inte alls, snarare tvärtom är det bra att lära barn att sex inte bara handlar om fortplantning och hur det går till, utan att sex också handlar om kärlek och närhet. Kunskap är alltid bra, och sex har alldeles för länge varit ett ämne som man stryker som katten kring het gröt runt.

Det som jag är skeptisk till är i vilken grad en fyraåring kan ta till sig ämnet. Jag vet av erfarenhet att fyraåringar är kluriga – man ska inte underskatta deras intellekt, men man ska samtidigt inte överskatta det heller. Fyråringar är rent generellt mer intresserade av att springa runt så fort och högljutt de kan än att lyssna på någon som pratar om blommor och bin.

Vidare, precis som Johanna Sjödin förstår jag inte varför alla dessa tilltag alltid motiveras med en senare sexdebut. Vem bryr sig egentligen när tonåringarna börjar knulla förutom en bunt med moralisttanter? Tonåringar kommer att knulla oavsett hur gamla de är, de kommer att göra det för att de är nyfikna och för att tonåringar är bland det kåtaste som vandrar på denna planet.

Jag misstänker att målet med en senare sexdebut är att försöka dra ner mängden med tonårstjejer som blir gravida. Personligen tycker jag inte att lösningen på det problemet är att försöka skjuta upp sexdebuten, utan att se till att de virrsinta tonåringarna är välutrustade med preventivmedel samt kunskap och vett att använda dem. Här ser jag det som ett stort ansvar från föräldrarna. Hade jag haft en tonårsdotter hade jag hellre varit liberal och alltid sett till att hon har kondom med sig, och vett att trä på din på vilken älskare hon nu väljer, än att skrika och gasta över att ”samhället måste göra nåt”. Tyvärr är just precis det trenden hos många föräldrar; att skylla ifrån sig på att samhället inte tar sitt ansvar, oavsett vad det gäller.

På den andra sidan av spektrumet läser jag en artikel på DN om gamlingar som knullar väl in i solnedgången.

Det är den senaste kullen, födda 1930, som är mest nöjd med sitt sexliv, har minst besvär och har den mest godkännande attityden gentemot sex. De är dessutom mer tillfredställda och har samlag oftare. Undersökningen visar även på en ökning av kvinnor och män som anser sig leva i ett lyckligt förhållande.

Superbra!

Det finns fortfarande nåt slags märklig attityd att om man är pensionär så får man inte ha ett sexliv. Totalt nonsens i min mening! Jag själv tänker fortsätta knulla så länge det finns krut i veken, oavsett vilken eventuell ålder det står på mitt körkort.

Läs även dessa inlägg:

4 tankar kring ”Sexualupplysning för barn och gamla som pippar

 1. Maria

  jag håller med dig här..
  jag var väldigt tidig med min sexualitet när jag var liten. och om det var för att mamma och pappa var väldigt öppen om allt som hade med sex att göra, eller om jag redan då var väldigt sexuell av mig själv vet jag inte.
  tycker att det känns lite fel att börja med sexualundervisning på skolan vid fyra års ålder. men att man dock kan börja ”skjuta in” lite tecknade bilder på ett barn, hur det blir till, om mäns och kvinnors könsorgan osv vid runt 6 års ålder och vara redo på att ta alla möjliga frågor från barnen (jag vet inte, det kanske är så redan?) istället för att, som min (superkristna) lågstadiefröken gjorde, limma ihop sidorna i OÄ-böckerna där det stod hur barn blir till med bilder på en livmoder och en naken kvinna och man.

  som du säger så måste föräldrarna ta sitt ansvar! så fort de får en fråga som har något med sex att göra så måste de svara på den, och inte säga ”det tar vi när du blir äldre”, hur ung än deras barn är.
  mina föräldrar har som sagt alltid varit väldigt öppen, och än fast jag i tonåren inte direkt kunde prata om sex med dem eftersom man hellre pratade med kompisarna, så har de lärt mig en hel del. sex är en helt naturlig del av livet! så är det bara.
  och så länge ett samlag sker av fri vilja så spelar det ingen roll hur ung man är. det viktiga är att se till att preventivmedlerna blir så lättåtkomliga som möjligt, och då menar jag speciellt kondomen!
  för det är de oönskade graviditeterna vi vill bli av med, inte sexet!
  och här tycker jag att det krävs kampanjer för att göra kondomen ”cool”.. för jag vet själv när jag var tonåring och nyss börjat ha sex (vilket inte var allt för många år sen) så var det alltid snack mellan kompisarna att de inte ville använda kondom för att det var så jobbigt (detta tyckte jag tyvärr, och tycker jag fortfarande själv också) och många ville skaffa p-piller för att slippa användningen av kondom. vi var då bara 14-15 år. och visst, p-piller är absolut ett jättebra sätt att slippa bli gravid, helt toppen! men, det stoppar inte könssjukdomarna! och är lisa och per, båda 15 år, tillsammans och bestämmer sig för att ha sex men sedan får höra från alla kompisar hur töntigt, jobbigt, avtändande osv det är med kondom så kanske de ordnar så lisa går på p-piller.. MEN hur troligt är det att deras förhållande kommer hålla i mer än några månader, och hur troligt är det då att Lisa använder kondom när hon ändå går på p-piller när hon träffar nästa kille?

  åh, ursäkta mitt jätteinlägg här.. rycktes bara med i diskussionen 🙂

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Maria: Du behöver inte ursäkta ditt jätteinlägg. Hellre att man skriver för mycket än för lite i min mening 🙂

  Kul att höra om din erfarenhet och din åsikt, oavsett längd.

  Svara
 3. emmy

  men det är ju jättekul med blommiga bindor! Eh? Det värsta tycker jag dock är bindorna som inte ser likadana ut fram som bak…. det gör verkligen INGEN skillnad hur man sätter dem. Ingen alls.

  gillar din blogg 🙂

  Svara
 4. Lucida

  Jag önskar att någon hade berättat för mig vad sex var för något när jag var liten. Så fort som möjligt. När jag var 6 år hittade jag och min bästa kompis en ”barnbok” om sex (vi läste den i smyg, eller tittade, rättare sagt) I boken låg pappan ovanpå mamman och de såg glada ut. Jag blev så kåt av det att jag ville göra samma sak med min kompis. Vi lekte att jag var pappa och hon mamma varje dag under en period och jag kom varje gång. Jag visste inte vad en orgasm var, visste bara att det var skönt.

  Så jag hade uppskattat om någon tidigare berättat för mig vad sex var. Så hade jag idag sluppit fundera över om jag egentligen våldtog min kompis flera gånger om, då jag inte hade en aning om vad hon kände eller tyckte om det hela, då jag själv inte kunde förklara vad det var jag kände.

  Svara

Skriv en kommentar!