Jag och min nakenhet

Efter ett samtal med en vän om det här med nakenhet började mitt huvud mala på i ämnet. Varför trivs jag så bra med att vara naken, och varför tycker jag att det är den bästa klädseln man kan ha?

Jag är inte mycket till exhibitionist. Även om jag visar upp vissa delar av mig ibland så får jag ingen direkt kick av det. Jag är nog mera lagd åt voyeur-hållet, jag gillar att titta. Även där är det dock ingen fetish, utan är mest en trevlig sak man kan ägna sig åt när man inte har nåt mer tryckande att fokusera sin uppmärksamhet på.

Att jag föredrar att vara naken tror jag beror på två saker. Den första och viktigaste är helt enkelt att det är bekvämt. Saken är den att när jag har kläder på mig så blir jag väldigt obekväm. Min kropp försöker anpassa sig efter kläderna, och det är mer att kläderna har på sig mig än tvärtom. Min rygg försöker undermedvetet vika sig på ett sätt som gör att jag inte ”sticker ut” och det i sin tur leder till ryggsmärtor om jag måste stå eller gå längre stunder. Jag börjar gå på ett annat sätt och oroar mig över om jag kom ihåg att dra upp gylfen, eller om byxbenen ligger rätt. Allt detta bidrar till att jag spänner mig och vantrivs.

När jag är naken gör inte min kropp så. Jag är långt ifrån vältränad och har ordentligt med greppvänlighet, men när jag är naken slutar jag bry mig om det. Där kommer ett stort mått av trygghet in – är man naken så finns det inga överraskningar, och då kan åtminstone jag slappna av. Då försvinner pretentionerna och jag behöver inte oroa mig för hur jag ser ut, vad jag har för hållning eller t.o.m. ifall mitt hår ser rufsigt ut. På det sättet lägger jag korten på bordet och som resultat försvinnner spänningen.

Den andra halvan av varför jag helst går naken är betydligt mindre viktig än bekvämligheten, men bidrar ändå till varför jag uppskattar det. Att vara naken i osexuella vardagssammanhang är för mig associerat med en mild sensualitet. Jag gillar tanken på att inte behöva bry mig, och att människor i min närhet inte heller behöver bry sig. Det känns naturligt, och i förlängningen där tycker jag att det är sensuellt. Det är här som det blir svårt att förklara rent logiskt, eftersom känslor aldrig är logiska. Jag tycker att sensualitet i vardagen är enormt viktigt, jag oroar mig ofta för att människor är alldeles för svartvita i sin sensualitet och tvingar sig själv att bli robotar så fort man inte rumlar runt i sängen. Att vara naken hjälper därmed mig att behålla en avslappnad stämning även när jag gör tråkiga saker som t.ex. diskar.

Till sist kan jag också nämna att jag starkt ogillar att klassificera mig själv som nudist eller naturist. En sån etikett känns för mig lika onödig som att kalla människor med kläder för ”tygister” eller nåt liknande fånigt. Det är helt enkelt en för smal beskrivning av ett brett fenomen.

Läs även dessa inlägg:

5 tankar kring ”Jag och min nakenhet

 1. Eva

  Håller verkligen med om att man inte behöver sätta etiketter på allt och alla. Låt människor vara som dom trivs bäst. Du har hittat ditt sätt där du trivs bäst och det är underbart! Allt för många människor går omkring och spelar en roll dom inte alls trivs i bara för att inte sticka ut av rädsla för att vara annorlunda. Det är väldigt klyschigt men ”bara döda fiskar….” stämmer verkligen så bra.

  Svara
 2. Sussi

  Det är ganska intressant det där. Har träffat folk som när man går naken t.ex mellan sängen och toan eller helt enkelt bara inte är så intresserad av täcke blir ganska förvånade. Trots att man känner varandra, eller bara är tjejer, eller tillochmed haft sex. Det är så fånigt på badhus och sånt när tjejer duschar i bikini. Eller bastar i dem – ohälsosamt med. MER NAKET TILL FOLKET!

  Svara
 3. Eva(s Erotiska Paradis)

  Håller fullständigt med dig, naturligare med naket.
  Maken är en varmblodig latino som riktigt lider av kläder.
  Jag är mer frusen, men dagar som denna njuter jag av att vara naturlig.

  Svara
 4. Kalle

  Håller med Er alla, det är naturligt och skönt för kroppen att gå naken, är inte någon exhibitionist till naturen, har aldrig haft någon dragning åt det hållet, men är ganska vältränad. Nakenhet för mig, vill definitivt inte klassificera mig som naturist eller nudist, är för mig avstressande och möjligtvis lite mer sensuellt.

  Svara

Skriv en kommentar!