Ålder

Jag funderar lite på det här med ålder och attraktioner. Det är ju en klassisk fantasi hos många unga killar, att bli ”upplärd” av en ”äldre kvinna” eller nåt i den stilen. Ålder är överhuvudtaget lite av en het potatis när det kommer till relationer och sex.

Hur stor åldersskillnad är acceptabel i ett förhållande? Jag tycker själv att så länge man trivs ihop och älskar varandra spelar det väl i praktiken inte någon roll alls. Klart att problem kan uppstå, men det gör det i alla förhållanden och det är väl snarare hur man hanterar problemen som spelar någon större roll än vad själva problemet är.

Ett av mina ex hade föräldrar där det var 22 år mellan föräldrarna. Hennes mamma var 40, hennes pappa var 62. De verkade komma överens alldeles utmärkt och verkade trivas bra ihop. Jag var ung och blyg på den tiden och vågade inte riktigt fråga dem hur de gjorde för att få det att funka trots generationsklyftan, men jag blev lite imponerad ändå.

Vilket är egentligen vanligare? Äldre man med yngre kvinna eller tvärtom? Nånting får mig att tro att det på nåt bakvänt vänster är mer accepterat med en äldre karl som har en yngre kvinna än tvärtom. Vilket är märkligt, men å andra sidan är det rätt mycket med vårat samhälle som jag tycker är märkligt. Speciellt när det kommer till förhållanden och vad som anses okej och inte okej är stor grund för märkligheter.

Jag ska erkänna en sak. Ganska ofta numera fantiserar jag om att ha en äldre älskarinna. Det är en skön fantasi som härstammar från mina tonår, då jag hade en mild fascination för en äldre kvinna. Hur äldre skulle jag vilja att min älskarinna var? Jag vet inte, det beror som alltid på personen, men i min fantasi är hon omkring 15-20 år äldre än mig. En erfaren äldre kvinna som inte är rädd för sex, utan som njuter av det i alla dess former.

Hade jag kunnat tänka mig att ha ett förhållande med en äldre kvinna? Absolut. Om jag blir kär i en människa spelar åldern sällan någon roll, och jag tycker många människor idag lägger alldeles för stor vikt vid åldern. Man oroar sig för saker som vad ens vänner kommer att tycka, vad vilda främlingar kommer att tycka, osv osv. Lite löjligt kan tyckas, jag anser att man ska leva sitt liv efter sitt eget huvud, inte vad samhället tycker.

Som jag ser det är det enda som är direkt åldersrelaterat i ett förhållande rent fysiska saker. När man blir äldre slutar ju kroppen att vara riktigt lika pålitlig som förr. Jag är 30, men har redan så smått börjat upptäcka att min kropp vill vara mer egensinnig och motsträvig än när jag var 20. Gissningsvis kommer detta att bara bli mer vanligt. Men för sånt finns det ju piller, motion, god mat.

Men mentalt… jag tror inte det skiljer speciellt mycket. Såvida man inte bestämmer sig för att ålder är jätteviktig och tillåter sig att tro att åldersskillnader spelar större roll än de gör.

Vad tycker ni, kära läsare? Är jag ute på hal is eller har jag någon liten poäng med mitt yrande?

Läs även dessa inlägg:

8 tankar kring Ӂlder

 1. TB

  Min teori om varför det är ”mer accepterat” med äldre kilar och yngre tjejer än tvärtom, är att det beror på den gamla könsrollstanken att mannen ska ”ta hand om” kvinnan och försörja henne och beskydda henne, och så vidare – och den typen av roller blir per automatik kanske lite problematiska om han är tjugo och hon är trettiofem. Men visst finns ju fantasin om att bli upplärd av en äldre kvinna hos rätt många killar, det tror jag. Frågan är bara hur vanligt det är att den fantasin sträcker sig bortom det rent sexuella och vidare in i förhållandets trygga värld. Där är jag mer tveksam.

  Och kanske är det just för att det är lite ”förbjudet” (enligt min förstnämnda teori), som får oss killar att tända till lite extra på äldre tjejer. Kruxet är att man egentligen aldrig slutar med det, det blir bara lite ironiskt när man tänker sig att ”äldre tjejer” är typ 15-20 år äldre än en själv, och förekommer i ens fantasier som mellan 35 och 40, varefter man inser att man själv faktiskt har passerat trettio för ett tag sedan…

  Svara
 2. Yyrla

  Hejsan! Klart du har rätt! Ålder har ingen betydelse utan är någonting som man själv och samhället har mest ångest åt. Jag har själv aldrig upplevt själva åldern som ett hinder. Utan det är ju bara personen själv som bestämmer hur man ska vara. Visst kan man generalisera och säga att yngre killar är mer barnsliga. Men det stämmer ju inte. Finns ju många killar som är 20 år och mycket mer mogen än en som är 35 år.

  Om man nu får välja när man blir kär och i vem skulle jag inte bry mig om ålder, men däremot tänka lite på när och hur länge sen det var killen i fråga flyttade hemifrån. För det tycker jag oftast säger mer än någonting annat. Speciellt för mig som tycker det är viktigt att man tar ansvar för sig själv och sitt hem. Det ska absolut inte finnas en mamma som fortfarande städar och tvättar, det är ju inte riktigt den rollen man vill ta över 😉

  Svara
 3. emmy

  det är ju inte åldern man blir kär i direkt! Men man blir ju misstänksam när en mkt ung bystig tjej blir ihop med en mkt gammal rik man eller tvärtom. Men å andra sidan utnyttjar hon honom…och han henne. Prostitution kan man kalla det, på ett sätt. Fast förhållanden handlar ju ganska mycket om ömsesidig utnyttjning! Om du förstår vad jag menar….

  Svara
 4. Eva

  Jag har mött omgivningens reaktioner både med en yngre och äldre partner. När jag var riktigt mycket yngre var det ett minus att ha en yngre partner, nu är det tvärtom. När jag oxå var rejält mycket yngre och hade en äldre partner fick jag snabbt en bimbostämpel. Kvinnornas kommentarer var de mest negativa. Men jag struntar i ålder…så länge det nu inte handlar om ost och vin…..

  Svara
 5. Lucida

  Som du säger är det väldigt underligt att det är vanligare (tror jag) och mer accepterat med en äldre man och en yngre kvinna. Jag kan förstå att man som tjej vill ha en äldre kille under tonåren, tjejer är ju oftast lite före killarna i den åldern. Men sedan borde det svänga. Jag har läst flera gånger att kvinnor är som mest sexuella runt 30+ och männen som mest runt 20 (de är säkert mycket sexuella redan innan, men nog alldeles för oerfarna för en kåt kvinna i sina “sex-bästa-år”). Dessutom kan en kvinna ha sex rent fysiskt i princip hur gammal hon än blir, men det kan inte mannen. Så egentligen borde det vara vanligare med äldre kvinnor och yngre män.

  Svara
 6. Pingback: Stereotypt om åldersskillnad | Johanna Sjödin

Skriv en kommentar!