Våld eller snusk?

En sak jag ofta funderar på är samhällets värderingar kring våld jämfört med sex.

Det räcker med att slå på dumburken mitt i en nyhetssändning, och man får se den ena fullständigt vidriga händelsen efter den andra. Människor som slår ihjäl varandra för helt meningslösa saker, allting presenterat i underbart hög-definierad TV. Närbilder på människor som blivit slagna, våldtagna, utkastade från sina hem, lemlästade av nån militärdiktatur. Osv. Listan är lång över fruktansvärda saker som vi gör mot varandra varje dag.

Men man ser aldrig sex på samma vis. Sex visas inte i samma utsträckning. Sex är fortfarande nåt som ska döljas, kanske för att ”skydda” sina barn eller liknande. Men hyckleriet är totalt när man inte har några som helst problem att fylla media med såväl verkligt som påhittat våld.

TV-serierna är fulla med våld. Men det finns aldrig nåt sex där eftersom sex är ”fult” och ”förbjudet”. Våldet är dock tydligen okej.

Varför?

Borde det inte vara tvärtom? Sex är ju nånting vackert egentligen, och det är bara det kristna stigmat samt den västerländska osäkerheten kring ämnet som hindrar sex från att vara nåt naturligt. Som ras borde vi sträva efter att undvika våld, istället för att glorifierar det i nyheter och underhållning.

De få gånger sex tas upp på allvar i media blir det antingen som kliniska dokumentärer där alla inblandade försöker undvika att överhuvudtaget se det hela som nåt annat än forskning, eller så blir det tråkiga massproducerade porrfilmer efter midnatt på TV1000. Sällan ser man ett program på TV (eller överhuvudtaget nånting i etablerade media) som tar upp sex som nånting mitt emellan. Sällan ser man nåt som pratar om sensualitet, som ber de inblandade att prata om sina egna upplevelser.

Men ständigt detta våld istället.

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”Våld eller snusk?

  1. M

    Jag föredrar helt klart snusk, erotik, sex, porr, kärlek osv framför våld. Hippien i mig blev helt glad över det här inlägget. 🙂

    Svara

Skriv en kommentar!