Porr på mormors tid

När jag var i de tidiga tonåren hittade jag en fototidskrift. Det här var den seriösa sorten som i första hand pratade kameror, objektiv, belysning, motiv. Ja, såna typiska fotograf-saker. Den riktade sig i första hand till professionella fotografer, men jag antar att den även var populär hos amatörer och wannabe’s.

Det som gjorde just det här numret lite extra speciellt var att temat var naken-fotografering. Givetvis var numret fullt med det vanliga foto-tugget, men temat var erotik, naket och intimt. Det som i första hand lockade en kille i de tidiga tonåren var såklart bilderna, men eftersom jag är lite av en bokmal (och var det då i desto större utsträckning) läste jag även artiklarna som tillhörde bilderna.

Ett tydligt avståndstagande var till porr, och många av artiklarna pratade om skillnaderna mellan just erotiska fotografier och ren och skär porr. Många av artiklarna tog också upp varför porr kan vara erotik, och tvärtom. Överhuvudtaget var inställningen till nakenfotografering i artiklarna extremt konstnärlig. Varje fotograf hade också valt ut ett antal bilder som representerade det som artikeln handlade om.

En artikel pratade lite kort om ursprunget till nakenbilder. Människan har ju alltid varit fascinerad av den nakna kroppen, och precis som vem som helst kan räkna ut har nakenbilder existerat långt innan man ens uppfann kameran. Kameran blev ett nytt medium.

Artikeln gav också några exempel på s.k. ”franska vykort” från 1900-talets början. I praktiken var dessa bilder förfadern till den moderna porren. Bilderna ifråga var oftast ren och skär porr, och idag skulle vem som helst känna igen dessa som just porr. Det var män som knullade kvinnor, det var kvinnor som blev slickade, det var kvinnor som slickade kvinnor. Bekanta områden för i princip vem som helst som ens ytligt bläddrat i en porrtidning eller råkat ramla över en snusksida nånstans på nätet.

Dessa franska vykort kallades så eftersom frankrike tydligen ansågs vara väldigt sexuellt frigjort i början på 1900-talet (något jag själv inte kan verifiera) och vykort eftersom dessa vulgära bilder ofta kunde införskaffas i storlek som påminde om ett vykort. Fotograferna var mest troligt seriösa fotografer som ägnade sig åt dessa fotografier vid sidan om sin ”seriösa” fotografering, men de var måna om sin anonymitet och identifierade sig aldrig som fotografer av dessa alster. För dem var det säkert ett sätt att få lite extra klirr i kassan. Modellerna var oftast prostituerade eftersom det ansågs vara extremt skamligt av en normal kvinna att visa sig naken – än mindre delta i sexuella handlingar på bild! De prostituerade kvinnorna tog givetvis betalt precis som för vilken kund som helst, och alla inblandade var glada och nöjda.

Bilderna var ofta rätt konstnärliga och höll rätt hög kvalité med tanke på dåtidens primitiva foto-teknologi. De flesta följde de rådande trenderna inom fotografering, med överdådiga bakgrunder och kulisser samt massor med rekvisita.

Det här numret var tveklöst det som la grunden för min fascination med ”klassisk” porr. Jag är rätt förtjust och fascinerad av porr från fotografins barndom, ofta slår den mig som att den lyckas vara både vulgär och naiv på en och samma gång. Min fascination för porr från 70-talet härstammar också tveklöst från dettta intresse.

(Klicka på bilderna för fullstora versioner)

Uppdatering: Här kommer lite fler bilder från svunna tider för de som är intresserade.

Läs även dessa inlägg:

1 tanke kring ”Porr på mormors tid

  1. MG

    Underbara bilder. Gillas även hemma hos mig.
    Det finns ofta något charmigare hos äldre porr… vad det nu är???

    Svara

Skriv en kommentar!