Fula ord

Jag har haft lite skrivbrist i några dagar. Detta är ej att förväxlas med skrivkramp – det här är ännu värre! Skrivbrist för mig innebär att jag vill skriva, att jag har ett sug (haha) efter att skriva, men jag har inget ämne som jag lyckas fånga tillräckligt mycket för att det ska bli ett inlägg. Det är fruktansvärt frustrerande, massor med små tåfjuttar har dykt upp i mitt huvud men inget har riktigt velat fastna i ord.

Men så föreslog läsaren ”M” att jag skriver lite om fula ord. Det är faktiskt ett bra ämne, ett ämne som dessutom intresserar mig. Etymologin bakom många fula ord är rätt fascinerande, och jag förstår helt varför det skrivs språkböcker om dem. Jag skulle kunna sitta och researcha betydelsen bakom fula ord rätt länge. Finns en bok skriven av Bengt af Klintberg som heter ”Kuttrasju” som just handlar om fula ords ursprung, och sen finns Bengt G. Dagrins ”Stora Fula Ordboken” att läsa om man är mer intresserad av ursprunget till våra moderna fula ord.

Ett exempel på ett festligt ursprung är just ordet ”knulla” som enligt de flesta språkforskare är en förvanskning av ett gammalt tyskt ord som beskrev det ljud som duvor gör, dvs deras kuttrande. Jag har läst också att ordet ”kåt” ursprungligen är en term som beskriver någon som är sprallig eller glad.

Givetvis är det så gott som omöjligt att med 100% säkerställa ordens ursprung, och som disclaimer poängterar jag att det jag skrev ovan är bara sånt jag läst nån annanstans, och ingenting jag själv forskat mig fram till.

Men nåt som däremot är lite festligt är hur könsord brukas. Jag antar att det är resultatet av moralismens förödande effekt som könsord alltid betraktas som fula snarare än nåt rent beskrivande. Förut tyckte jag att ord som ”kuk” eller ”fitta” var fula och nedlåtande, men jag har ändrat uppfattning där. Kuk eller fitta är numera för mig väldigt… ja, saftiga ord. De beskriver exakt vad det är. Säger nån kuk till mig, då blandar jag inte ihop det med en snopp eller annat. Kuk, då pratar vi om nåt som är redo att knulla. Fitta, då tänker jag på en fin, mysig, varm och våt fitta som bara väntar på lite stock.

Jag beundrar också homosexuella som ”tar tillbaka” ord som bög eller flata. Istället för att acceptera att det är ett nedlåtande ord använder de dem om sig själva, och tar därmed tillbaka äran i dem och gör orden till nånting positivt istället för ett skällsord. Det är lite därför jag så ofta använder kuk och fitta när jag pratar eller skriver – jag vill ta tillbaka orden, göra dem till nånting positivt istället för ord som ska gömmas undan, skylas och vara fyllda av skam.

Ord fascinerar mig. Det som fascinerar mig mest är hur ord som ändå beskriver samma sak kan ha sån olika smak. T.ex. om man jämför orden ”älska” och ”knulla”. De beskriver samma sak, ändå är de nästan ljusår ifrån varandra i innebörd.

När man ”älskar” så har man sex, långsamt och ömsint och fullt med kärlek. Det är mycket smek och kyssar och allmänt gos. Om man däremot knullar, ja då går det vilt till. Då är det bara för den rent sexuella njutningen. Man vill komma, få orgasm, ha en skön stund.

Ordens makt är nästan obegränsad, speciellt när det kommer till fula ord. För frågan är ju egentligen – finns det fula och icke-fula ord, eller är alla ord relativa till användandet?

Om ni har tankar kring fula ord, dela gärna med er dessa i en kommentar. Det är alltid spännande att höra andra människors tankar kring ett så komplicerat ämne.

Läs även dessa inlägg:

6 tankar kring ”Fula ord

 1. Eva

  Älska -knulla? Visst är det lite olika saker? Eller, ibland gör man alla sakerna på en gång, i en salig röra lixom.
  Sex det är lite mer vardagligt eller tryggt. Knulla det fixar man med ett one night stand eller när vårbrunsten sätter in eller för att inte tala om dagarna före mens.
  Älska det gör man med hela hjärtat inblandat som med förbundna ögon och dubblerat antal känselnerver.
  Porr, ja vad är porr? Svårt att definiera. Mycket porr är erotik och mycket erotik är porr. Det är nog så att porr är som skönhet, det sitter i betraktarens öga……..

  Svara
 2. klumpesnusk Inläggsförfattare

  Eva: Absolut! Människor är röriga, och så blir även våra ord det. Man kan knulla och älska på en och samma gång, och flytta sig mellan sakerna under en och samma tillfälle.

  Mycket av det som är ”erotik” är helt i betraktarens öga. Porr kan vara erotik för en människa, medan erotik är porr för annans öga.

  Svara
 3. MG

  Ord är viktiga. Även dom ”fula” orden. Fast själv skulle jag vilja kalla dom starka. Starka på det sättet att dom utlöser en starkare reaktion hos den som hör ordet. Kuk, fitta och knulla är ord som oftast får en omedelbar reaktion medan du kan förhålla dig mer distanserad till ord som penis eller samlag.

  Därför föredrar jag att använda dom starkare orden då de ger en mer känslomässig effekt.

  Svara
 4. F

  Hej!
  Kan du inte ta upp vad killar generellt tycker om tjejer som haft många tillfälliga sexpartner?
  Vore intressant att höra hur du/ni ser på det.
  Själv är jag snart 20 år och har inte haft ett endaste seriöst förhållande än, men däremot har jag haft sex med drygt 20 olika killar.
  Mvh F

  Svara

Skriv en kommentar!