bröst betyder inte automatiskt ”sex”!

Alltså, ibland blir jag mörkrädd när jag hör vad andra människor tycker och tänker.

Jag läser i en av det här landets alla tidningar om hur rörelsen Bara Bröst har fått efter en hel del aktivitet fått till stånd att kvinnor får bada topless i en simhall i Sundsvall. Bara Bröst är rörelsen som startade efter att två kvinnor blev avvisade från en simhall i Uppsala efter att de tagit av sig sina överdelar.

Läs kommentarerna i artikeln och bli mörkrädd av alla nymoralister som vill dra tillbaka oss till medeltiden. Det är verkligen sorgligt hur efterblivna tankar många har kring människokroppen och hur den funkar. Speciellt åldersnojjan gör mig lite mörkrädd, vem som än föreslog att enbart 16-23 åriga tjejer ska få bada topless bör verkligen tänka efter.

Ja, bröst är vackra. Jag tycker ett par nakna bröst är bland det vackraste som finns på denna planet. Jag bryr mig inte om de är stora eller små, nya eller gamla. Bröst är kvinnliga. Bröst är vackra. Bröst är sensuella. Bröst är sexiga. Och ibland är bröst absolut ingenting att höja på ögonbrynen över. Ibland bara ÄR bröst, utan att för den skull orsaka känslor eller attraktion eller vara nånting annat än en kroppsdel.

Att automatiskt se en (halv-)naken kvinnokropp som nånting sexuellt och något som bör döljas är bara dumt. Det är lika dumt som att anta att nudiststrander och nudistkolonier i första hand handlar om sex och kåthet. I verkligheten är det tvärtom. När man går helt naken i sociala sammanhang har man totalt avsexualiserat kroppen. Det är när man konstant har kläder på sig som en naken kropp blir betraktad som nånting sexuellt.

Tyvärr har vi människor förstört oss själva till den grad att vi inte längre kan betrakta en naken kropp som nånting annat än sexuellt. Det syns speciellt tydligt hos de nymoralistiska korkskallarna som kommenterar den artikeln. Jag blir lite extra sorgsen när jag ser kommentarer skrivna av kvinnor som själva så uppenbarligen skäms över sin kropp att de attackerar sina könssystrar och försöker tvinga på dem sin kroppsskam.

Människokroppen är fantastisk. Att automatiskt anta att en naken kropp är nånting sexuellt hör hemma på 1500-talet.

Uppdatering: här finns Bara Brösts hemsida.

Läs även dessa inlägg:

3 tankar kring ”bröst betyder inte automatiskt ”sex”!

 1. SwedishTeen

  Jag skriver under på vad du säger. Du har så rätt så!

  ”Det är när man konstant har kläder på sig som en naken kropp blir betraktad som nånting sexuellt.”

  Exakt!

  Det känns onekligen som att Svenskarna har blivit mer ”moraltantanter” på de senaste åren.
  Nu är jag för ung för att ha upplevt t.ex. 70-talet, men nog var folket lite mer frigjorda då?
  Vad har hänt?

  Svara
 2. Calle

  Har följt debatten om att kvinnor skall få bada topless på allmänna badhus blev inte så lite förvånad när jag fann att så många har en så föråldrad syn och nedvärderande uppfattning om människokroppen. Jag instämmer tillfullo med “bröst betyder inte automatiskt “sex”!”.
  Blev också förvånad över denna debatt har fått så stora dimensioner. Jag har stor erfarenhet från andra länder t ex Tyskland där man inte har separata avdelningar för män och kvinnor på deras SPA, nakna män och kvinnor i alla åldrar går om kring, sitter i bastun utan att höja ögonbrynen eller göra någon stor sak av det, alla är där för att relaxa och må bra inte för se på bröst eller något annat. Kan de sköta det så bra skulle vi väl också kunna göra det.

  Svara

Skriv en kommentar!