puss och kram

När jag stod och rakade mig för nån halvtimme sen började min hjärna fundera på lite olika saker.

Den började fundera på det här med kärlek, relationer och saker som man får och inte får göra med andra människor.

Jag känner nämligen att västvärlden (och världen i stort) är lite för ”stel” för min smak. Det finns väldigt många saker som man förväntas göra och ännu mer saker som man under inga som helst omständigheter får göra med andra människor.

Det jag tänker på specifikt nu är att man inte får pussa en vän. Kramar går an, men även där är det lite tabu att ge alltför vidlyftiga kramar. Man ska ge ”vänskapskramar”, inte en gigantiskt björnpress-kram som visar att man faktiskt tycker om någon. Man ska stå minst två decimeter ifrån varandra och bara lägga armarna om varandra, inte ge en kram som (ve och fasa!) kanske innebär att man trycker sig mot varandra.

Men en puss är absolut ur frågan, såvida man inte är t.ex. italienare och ger såna där fåniga kindpussar. En svensk som pussar någon som han/hon inte är tillsammans med är absolut förbjudet.

VARFÖR???

Jag har en relativt kontroversiell syn på det här med kärlek, och den kan enkelt sammanfattas med att jag älskar alla som jag känner. Kärlek är för mig nånting universiellt, och definitivt inte begränsat till min partner. Visserligen är det inte samma kärlek som jag känner för min partner som jag känner för mina vänner, det vore ju lite mysko – men det är kärlek icke desto mindre. Kärlek är den mest positiva känsla som finns, och det finns många sätt att visa den.

Pussar, kyssar och kramar associeras med den kärleken som man har till en partner, inte till en vän. Men varför är det så tabu att pussa en vän? Man älskar ju den vännen (på sätt och vis), så en puss är kanske nånting trevligt. En puss betyder inte per automatik heller att man är kär i den vännen, eller att man slutar älska sin partner.

Så varför i hela hälsingland är det så tabu att ge en vän en puss?

Jag slits mellan ett konstant dilemma. Jag är ju född och uppvuxen i Sverige, med de typiskt svenska traditionerna. Men jag vill inte vara svensk på det sättet. Jag vill inte vara en fyrkantig karl som har svårt för att hålla handen, som blir stel och knixig när man ska kramas. Jag vill vara en varm och skön kille, jag vill krama och pussa alla människor som jag tycker om. Men varje gång det blir dags för en kram tar mitt fega jag över, och det blir en stel och robotaktig kram istället. Det skulle dessutom säkert bli så vansinnigt feltolkat om jag gav någon en enkel liten puss, så det får än så länge stanna på teori-stadiet.

Jag älskar min sambo, på ett unikt och mycket vackert sätt. Jag älskar henne så otroligt mycket att när vi är isär så svider det lite i mitt hjärta. Jag tycker hon är fantastisk, hon är sexig och vacker och intelligent och det finns nog ingen annan kvinna som betyder så mycket för mig.

De flesta andra av mina nära vänner är faktiskt kvinnor, och ibland känner jag att jag vill ge dem en puss. Ingenting stort eller så, men de är mina vänner och de är emellanåt lite deprimerade. En puss kanske påminner dem om att de ändå är omtyckta och att det finns någon som bryr sig om dem.

Men icke! Pussar är endast avsedda för parbruk! Tydligen betyder en puss på nån av mina vänner att jag helt plötsligt är antingen kär i dem, försöker ragga på dem, eller har slutat vara kär i min sambo – eller en kombination. Det går inte att ge någon en puss för att visa att man tycker om dem som en vän.

Varför är det så? Jag tycker det är rätt knasigt.

*gaaah*

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”puss och kram

  1. Nyfiken

    Knasigt var ordet. Gör som du känner, de i din omgivning vet ju att du inte har dolda agendor. Men en puss kan ges på tusen olika sätt, allt ifrån en fyllepuss två tjejer emellan till en utmaningpuss i ett spel. En puss till en kompis skulle för mig vara av stor betydelse… och jag hade hoppats den togs emot så. usch så krångligt ämne förresten, nu vart jag förvirrad hur jag vill ha det 😉

    Svara
  2. Fantasia

    Du har så rätt så… att pussa sina vänner är lite tabu. Synd… eftersom kärleken till en vän kan vara lika stark som kärleken till en partner. Jag pussar mina kvinnliga vänner och visst händer det att mina manliga vänner får sig en puss också men det är nog mer ovanligt. Pussar på kinden ger jag däremot både män och kvinnor.

    Svara

Skriv en kommentar!