sex med en vän

en enkel fråga med ett svårt svar är om man får ha sex med en vän. Då menar jag inte en knullkompis, utan en vän. Kan man ha sex med en vän utan att förstöra vänskapen, och kan man ha en attraktion till en vän? Kan man ha en VänPlus som en bekant till mig uttryckte det en gång? Alla vet vi att det är svårt att kombinera sex och vänskap utan att någon blir sårad.

Idag är vi rätt neurotiska varelser, och det där med sex och vänskap är ju ett knepigt ämne. Sex och känslor överhuvudtaget är ett knepigt ämne, ska man hålla sex och kärlek åtskiljda eller hör de ihop? Min sambo menar att sex och kärlek går att hålla separat. Man kan knulla någon utan att behöva kärlek. Men hon säger också att det är härligt när man lyckas kombinera de två.

Jag själv är inte helt övertygad. Jag lutar mer och mer åt den åsikten att sex och kärlek hör ihop, och att det sen kan variera vilken form av kärlek man känner för en person. Man kan älska en vän som en vän, och ha sex med den personen som en vän. Ett sätt att komma närmare varandra helt enkelt. Det här kan också vara relaterat till mina tankar kring Multikärlek som jag skrev om för ett tag sen.

För om människor har förmågan att vara kär i flera människor samtidigt, och om sex och kärlek är nånting som inte ska skiljas åt, och om kärleken för en vän är ett slags kärlek på liknande sätt som den för en partner så blir ju hela världen i princip ett enda stort gruppsex där alla har nåt slags kärlek för varandra, och där alla njuter av såväl fysisk njutning och närhet som mental njutning och närhet?

(oj, vilken lång mening!)

Men kanske är det så att vi människor har kommit så långt bort från det där ursprunget att vi har tappat förmågan att förena sex och kärlek. Sedan åtminstone femtonhundra år tillbaka har ju större delen av samhället influerats av en liten bok som heter Bibeln, som säger åt oss att allt som är skönt och trevligt är syndigt, och att nån skäggig gubbe påstås fördöma oss till en evighet av pina och lidande om vi bryter reglerna. Jag är ateist, och jag säger om och om igen att det känns som en absurd paradox att vi ska vara utrustade med dels den här enorma känslan för fysisk njutning såväl som ett nästan outtömligt sinne för kärlek – och sen vara förbjuden att använda den av nån grinig gubbe.

Men frågan kvarstår. Kan man roa sig i sänghalmen med en vän, utan att förstöra vänskapen och det där speciella bandet som håller en vänskap levande? Kanske oroar sig människor ibland för att komma FÖR nära varandra, jag vet inte. Kanske är man rädd för att öppna sig för mycket, och kanske har vi blivit varelser som är selektiva och snåla med vem vi ger våran kärlek till, och vem som vi tillåter att komma in i oss själva (såväl fysiskt som psykiskt).

Läs även dessa inlägg:

2 tankar kring ”sex med en vän

 1. Emma

  Det är väl en sådan fråga som varierar från person till person. Men jag tror nog att vänskapen lätt förstörs på olika sätt. Antingen var sexet så dåligt vilket gör det svårt att prata med varandra. Sedan kan det lätt bli en mer sex relaterad vänskap än en som bygger på vänskap. Sedan är det sjävklart att en kärleks-känsla kan uppkomma. Men sedan beror det väl på hur öppna de är o.s.v. Man kan nog rada upp en massa olika orsaker till att det inte skulle fungera och kanske inte lika många för att det skulle vara en bra idé. Jag tror i och för sig att tjejer har lättare för att få den där kärleks-känslan men vad vet jag, jag är endast en tjej..

  Svara
 2. klumpesnusk

  Jag tror inte att en människas kön avgör hur känslosam man är. Det finns säkert precis lika många killar som tjejer som har lätt för att falla in i känslorelationer. Jag tror bara det är de klassiska könsrollerna som hindrar detta: killar ska av tradition inte vara känslosamma, det är tjejernas roll. Tack och lov håller dock detta på att förändras, och nu är det mer accepterat för killar att ha djupa känslor!

  Men jag håller med om att en vänskap som inbegriper sex väldigt lätt blir baserad på just sexet. Det kanske är få människor förunnat att kunna ha sex med sina vänner, och ändå behålla dem som vänner.

  Svara

Skriv en kommentar!